Na hlavný obsah

Stretnutia s ním boli obohacujúce nielen profesionálne, ale aj ľudsky, spomína Kolevská

Významný filmový režisér zomrel vo veku 84 rokov.

Stretnutia s ním boli obohacujúce nielen profesionálne, ale aj ľudsky, spomína Kolevská
Na snímke zosnulý režisér Juraj Jakubisko. Foto: RTVS

Naplň ma úžasom – tak znelo životné motto Juraja Jakubiska. Bol nielen výrazným filmovým režisérom, ale mal aj blízky vzťah k divadelnej scéne. Napríklad na pôde Opery Slovenského národného divadla (SND) v minulosti režíroval opery Eugena Suchoňa Krútňava Svätopluk.

Na Juraja Jakubiska si zaspomínali okrem iných herečky, s ktorými spolupracoval. Poctu mu vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová.

„Magický svet Juraja Jakubiska nám bude chýbať,“ týmito slovami vyjadrila hlava štátu na sociálnych sieťach smútok nad stratou takého významného umelca, akým bol Jakubisko. Na jeho genialitu nezabudla ani Magda Vášaryová, s ktorou nakrútil snímku Vtáčkovia, siroty a blázni.

„Bol geniálny režisér, mimoriadne dobrý a mali by sme si uvedomiť, že komunisti urobili všetko preto, aby nemohol nikdy tvoriť. Slovenská kultúra by prišla o veľkú časť jeho imaginácie, jeho tvorivosti, jeho bláznovstva,“ uviedla herečka Magda Vášáryová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Do roly Zlatky v komédii Nevera po Slovensky obsadil Zuzanu Kronerovú. Aj tá si preto na neho s láskou zaspomínala.

„Nakrúcanie bolo krásne, lebo Juraj bol veľmi tvorivý, láskavý, temperamentný a dokonca ma pridával do záberov, v ktorých som účinkovať nemala. Bol to veľký režisér, filmár, výtvarník, kameraman. Je mi veľmi ľúto, že už tu nie je. No spomienky zostávajú a ja vďačím za to, že som s ním mohla pracovať,“ vyjadrila herečka Zuzana Kronerová.

Kultovú rozprávku o Perinbabe milujú azda všetci. Predstaviteľka Alžbetky, Petra Kolevská doteraz vďačí Jakubiskovi za to, že si do rozprávky vybral práve ju.

„Bol veľmi kompaktnou osobnosťou a veľmi príjemným spoločníkom. Tiež veľmi vtipný a múdry človek. Bol veľmi rozhľadený, takže stretnutia s ním boli obohacujúce nielen profesionálne, ale aj ľudsky,“ zaspomínala Kolevská.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko