Na hlavný obsah

Súčasná politická situácia si žiada skorší termín predčasných volieb, tvrdí prezidentka

Predčasné parlamentné voľby sa majú konať 30. septembra.

Súčasná politická situácia si žiada skorší termín predčasných volieb, tvrdí prezidentka
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Súčasná politická situácia, charakterizovaná legislatívnou parlamentnou smršťou, ohrozujúcou ústavné princípy a verejné financie, je pre Slovensko neúnosná a žiada si skorší termín predčasných volieb. Vo štvrtok (16. 12.) to pre TASR uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Dianie v parlamente pripomína skôr chaos než zodpovednú správu vecí verejných,“ skonštatovala hlava štátu. Obracia sa zároveň na politických lídrov, aby sa postarali o nápravu.

Prezidentka vyzvala buď k zastaveniu legislatívnej smršte alebo skoršiemu termínu predčasných volieb. Aktuálny spôsob spravovania vecí verejných podľa nej ohrozuje ústavné princípy a verejné financie. Nerešpektovanie jej výzvy bude podľa nej na škodu celej republiky.

„V ťažkej dobe, v ktorej sme, kde sa nám spojilo množstvo kríz, potrebujeme zodpovedné riadenie štátu,“ zdôraznila s tým, že aktuálny stav v parlamente sa na zodpovedné riadenie nepodobá. Do Národnej rady SR sa svoju výzvu nechystá predniesť, verí, že k politickým lídrom sa dostane.

Výzva na vymenovanie úradníckej vlády

Súčasťou chaosu je podľa Čaputovej aj aktuálna výzva dvoch politických strán na vymenovanie úradníckej vlády. Ako podotkla, až doteraz hovorili, že by úradnícku vládu nikdy v parlamente nepodporili.

„Chaos v parlamente ale nezastaví vláda bez dôvery,“ dodala. V prípade závažného zlyhania dočasne poverenej vlády Eduarda Hegera (OĽANO) je pripravená vymenovať úradnícku vládu.

Hlasy o konaní volieb v skoršom termíne ako na konci septembra však neutíchajú, v stredu (15. 2.) ho označili za potrebný aj bývalí prezidenti SR.

S návrhom na konanie volieb 24. júna iniciovala mimoriadnu schôdzu strana Smer-SD. Rokovanie sa má začať popoludní.

Reakcie

Prezidentka sa pri zmene názoru na termín predčasných parlamentných volieb podľa lídra OĽANO Igora Matoviča riadi prieskumom. Vyhlásil, že hoci prezidentka bola najprv za skorší termín volieb, následne iniciatívne prišla s tým, že vie žiť so septembrom.

„To, že sú voľby v septembri, je jej zásluha. To, že ju to dodatočne mrzí, pretože si pozrela nejaký prieskum, to mi je ľúto,“ povedal v parlamente novinárom. Dodal, že prezidentka „všetko robí podľa prieskumu“.

Poslanecký klub OĽANO avizoval, že nepodporí otvorenie mimoriadnej schôdze k zmene termínu volieb. Podľa slov svojho hovorcu Matúša Bystrianskeho hnutie nerozumie „otočke“ prezidentky.

„Vyhovárať sa na prípadnú poslaneckú iniciatívu poslancov nie je zo strany prezidentky poctivé, keďže skorší termín nezabráni žiadnej poslaneckej iniciatíve a hlavne ona ako prezidentka má pri každom návrhu v rukách právo veta,“ uviedlo OĽANO.

Podotklo, že prezidentka takto zbytočne vnáša chaos do spoločnosti a nahráva opozícii.

SaS

Šéfa opozičnej SaS Richarda Sulíka prekvapilo vyhlásenie prezidentky. Tvrdí, že dohoda na voľbách 30. septembra sa urobila aj s ňou. Nevidí dôvod meniť dohodu na septembrovom termíne, čo bol kompromis strán bývalej koalície. Poslanci SaS sa zároveň nezúčastnia na rokovaní o júnovom termíne volieb, ktoré inicioval Smer-SD.

„Neviem, prečo sa prezidentka rozhodla konať tak, ako si želá Robert Fico, každopádne 30. september je kompromisný termín,“ vyhlásil na štvrtkovej tlačovej konferencii Sulík.

„Pokiaľ nie je evidentný pochopiteľný dôvod meniť už raz urobené rozhodnutie, zvykneme dohody dodržať,“ skonštatoval a odvolal sa na dohodu strán OĽANO, SaS, Za ľudí a Sme rodina na septembrovom termíne volieb.

„Všetky projekty, ktoré sa plánujú na voľbách zúčastniť, majú dostatok času na prípravu,“ dodal.

Prezidentka má podľa Sulíka možnosť nepodpísať všetky zákony, ak s nimi nesúhlasí. Lídra OĽANO a jeho posledné návrhy označil za šaša.

„Treba ho nechať vymýšľať jednu hlúposť za druhou, aby celý národ pochopil, že takýto šašo do parlamentu nepatrí,“ povedal s tým, že do parlamentu treba voliť ľudí, ktorí majú základnú súdnosť.

Myslí si, že v NR SR momentálne prechádzajú aj dobré návrhy. Nevidí dôvod na skorší termín volieb len preto, že si to želá Smer-SD alebo prezidentka.

Sulík súhlasí s júnovým termínom a môže o ňom rokovať, ale zatiaľ je podľa neho dohoda na septembri. Na zmenu názoru potrebuje Sulík uchopiteľný dôvod a mimoriadna schôdza iniciovaná Smerom-SD ním podľa neho nie je.

Hlas-SD

Hlas-SD vyzvala prezidentku, aby ešte vo štvrtok vystúpila pred národnou radou a požiadala poslancov o zmenu termínu predčasných volieb. „Túto žiadosť by mala podporiť jasným vyhlásením, že ak návrh na júnový termín volieb neprejde, odoberie poverenie vláde Hegera,“ dodala strana.

„Ak prezidentka myslí vážne svoje slová o skoršom termíne predčasných volieb, nech vezme do rúk opraty a zmení sa z komentátorky na hlavu štátu. Nech oznámi torzu vládnej koalície, že ak sa neschváli termín predčasných volieb v júni, odoberie poverenie vláde Hegera a vymenuje úradnícku vládu,“ priblížil líder strany Peter Pellegrini.

„Nech nepodpíše ani jeden návrh zákona, ktorý priamo neslúži na pomoc ľuďom, ale nech parlamentu vracia škodlivé zákony, ktoré schvaľuje náhodnými väčšinami a bez akejkoľvek predvídateľnosti,“ dodal.

Pokiaľ sa termín predčasných volieb nepodarí posunúť na jún, musia sa občania podľa neho poďakovať výlučne strane SaS.

„Je to SaS, ktorá najprv spolu s Hlasom povalila vládu pre jej neschopnosť. Následne tejto odvolanej vláde umožnila vládnuť ešte takmer rok po jej páde. Ak SaS nezmení svoj postoj, preberá plnú zodpovednosť za ďalšie vyčíňanie Matoviča, za pokračovanie hlbokej politickej krízy a za neschopnú vládu, ktorá zlyhala vo všetkých oblastiach,“ dodal Pellegrini.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko