Na hlavný obsah

Súd oslobodil Berlusconiho v kauze korupcie svedkov vo veci večierkov bunga-bunga

Hrozilo mu až šesť rokov väzenia.

Súd oslobodil Berlusconiho v kauze korupcie svedkov vo veci večierkov bunga-bunga
Na snímke Silvio Berlusconi, líder konzervatívnej strany Forza Italia (Vpred Taliansko), hlasuje v regionálnych voľbách v Lombardsku, 12. februára 2023 v Miláne. Foto: TASR/AP

Súd v stredu (15. 2.) oslobodil bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho od obvinenia, že podplácal svedkov v prípade sexuálnych večierkov známych ako bunga-bunga.

Berlusconimu hrozilo až šesť rokov väzenia, píše agentúra AFP. V prípade sú obvinené z krivého svedectva zhruba dve desiatky spoločníčok, ktoré podľa obžaloby upravili svoje výpovede v prospech bývalého premiéra.

Podľa obžaloby Berlusconi spoločníčkam a ďalším účastníkom večierkov vyplatil milióny eur, aby v procesoch svedčili v jeho prospech či pomlčali o niektorých skutočnostiach.

Prokurátorka Tiziana Sicilianová uviedla, že Berlusconi bol „sultánom“, ktorý mal vo zvyku organizovať večierky „so skupinami konkubín, čím sa myslia sexuálnych otrokov“.

Obhajoba tvrdenia, že si Berlusconi kupoval mlčanie a náklonnosť svedkov drahými darčekmi či vysokými sumami peňazí, odmietla. Podľa nej je Berlusconi len štedrý voči ľuďom, ktorí sú mu blízki.

Proces sa týkal sexuálnych večierkov, ktoré Berlusconi v časoch, keď bol premiérom, organizoval vo svojej luxusnej vile neďaleko Milána.

Podľa vyšetrovateľov sa na podujatí zúčastnila aj jedna maloletá marocká tanečnica, ktorá vystupovala pod prezývkou Ruby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet