Na hlavný obsah

Sulík o vyhrážkach redaktorke RTVS: Fico, Blaha a celý Smer sú plne zodpovední za tieto útoky

Čekovský zvolal mimoriadny mediálny výbor.

nápis na budove RTVS v Mlynskej doline
Na snímke nápis na budove RTVS v Mlynskej doline.Foto: TASR

Strana SaS, mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) aj ODS odsudzujú vyhrážky voči RTVS a redaktorke Marte Jančkárovej. SaS vyzvala stranu Smer-SD verejne sa ospravedlniť. Predseda mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec Peter Pellegrini vidí za postupom Smeru-SD možnú dopredu pripravenú a inscenovanú hru.

„Vyhrážky, ktoré smerujú proti RTVS a jej moderátorke len preto, lebo nepristúpili na hru Smeru, sú neprijateľné. Robert Fico, Ľuboš Blaha a celý Smer sú plne zodpovední za tieto útoky,“ uviedol v stanovisku predseda SaS Richard Sulík.

RTVS sa podľa SaS zachovala správne, pretože verejnoprávna televízia nemá slúžiť na propagandu a marketing politických strán.

„Útoky na novinárov, ktoré v poslednej dobe predvádza Smer, sú len predzvesťou toho, ako sa budú správať po voľbách,“ doplnil podpredseda SaS Branislav Gröhling s tým, že sa to deje len pár dní po piatom výročí vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

„Nasilu si vynucovať, že v televíznej relácii bude niekto, koho nepozvú, nie je podľa mňa najsprávnejšie. Mám vám povedať pravdu? Myslím si, že to bola dopredu pripravená a inscenovaná hra,“ uviedol Pellegrini s tým, že v Smere-SD možno dopredu vedeli, čo nastane a ako to využiť na svoju medializáciu.

Podčiarkol, že pozvanie do relácií prijímajú poslanci ako osoby a ak pozvánka platí napríklad pre predsedu strany, neplatí pre podpredsedov či poslancov. Hovorí o práve dramaturgie rozhodnúť sa o zmene obsadenia či témy v prípade, ak jedna z pozvaných osôb prísť nemôže.

Vyhrážky, politické útoky a vulgárne anonymy, ktorým čelia novinári, odmieta aj PS. „Takéto praktiky nemajú čo hľadať v liberálnej demokracii, špeciálne nie v krajine, ktorá si prešla traumou vraždy novinára,“ uviedol v stanovisku predseda PS a podpredseda europarlamentu Michal Šimečka.

Pellegrini: Smer robí zo seba martýra

Predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini povedal, že zo strany Smeru-SD išlo o vopred pripravenú a zinscenovanú hru. Podľa neho nešlo o technický problém, strana chcela situáciu využiť na svoju medializáciu.

„Mňa to neudivuje. Je to ich štýl politiky, je to ich taktika. Opäť robia zo seba martýra, aby získali ďalšie jedno – dve percentá od ľudí, ktorí ich budú ľutovať, že im táto zlá vláda, respektíve verejnoprávna RTVS, robia cenzúru,“ povedal Pellegrini.

Vysvetlil, že pozvania do diskusných relácií sa vždy viažu na konkrétnu osobu a nie na politický subjekt. „Nasilu si vynucovať, že v televíznej relácii bude niekto, koho nepozvú, nie je najsprávnejšie,“ dodal.

KDH požaduje of Fica vysvetlenie

KDH žiada predsedu Smeru-SD Roberta Fica, aby vysvetlil vyjadrenie o tom, že šéfovi verejnoprávnej televízie „idú po hlave a krku“.

„Politici si musia byť vedomí, že ich vyjadrenia majú následky a že nesú zodpovednosť za stav spoločnosti,“ poznamenal predseda KDH Milan Majerský. Zároveň odmieta burcovanie k nenávisti, stupňovanie napätia a vulgarizáciu politiky.

Šéf ODS Pavel Macko vyhlásil, že Smer-SD podrýva ústavný demokratický poriadok. „Je absolútne neprípustné, aby sa predstavitelia politickej strany otvorene vyhrážali orgánom verejnej moci alebo podnecovali nenávisť a potenciálne aj násilie voči konkrétnym osobám alebo skupinám osôb,“ skonštatoval.

ODS zároveň žiada generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby prijal opatrenia na ochranu zákonnosti a životov občanov. Mal by podľa strany posúdiť možné dôvody na rozpustenie strany Smer-SD.

Heger stojí na strane slobody médií

Podľa dočasne povereného predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO) predseda strany Smer-SD zastrašuje novinárov. Podľa neho sa redaktorke a vedeniu verejnoprávneho média vyhrážal preto, lebo „si robia svoju prácu a neriadia sa pravidlami Roberta Fica.“

Ako predseda vlády hodlá Heger stáť na strane slobody médií a „poctivých politikov.“

Postup opozičného Smeru-SD označil predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský za zinscenované divadlo. Rovnako ozrejmil, že pozvanie do diskusnej relácie vždy platí pre konkrétneho politika a nie pre celú stranu. Poukázal na to, že poslanci mávajú rôznu agendu a každý sa môže venovať inej téme.

Prezidentka: Útoky na novinárov sú neprípustné

Prezidentka Zuzana Čaputová označila útoky na moderátorku za absolútne neprijateľné, a to obzvlášť na Slovensku, kde už k vražde novinára došlo. Vyjadrila podporu moderátorke Jančkárovej, vedeniu RTVS, ale aj všetkým novinárom, na ktorých útočia pre výkon ich profesie.

„Keď politik vyhlási, že pôjde po nich, tak musí vedieť, že robí z ľudí terče a v internetovom dave budú nasledovať vulgárne vyhrážky a zastrašovanie. To, čo však útočiaci politici nevedia je, či v tomto dave nebude aj niekto, kto svoju vyhrážku raz dokoná a zabije. Lebo k tomu vyhrážky smerujú,“ napísala prezidentka na sociálnej sieti.

„Aj keď je nenávisť hlučná a nebezpečná, nikdy sa jej nesmieme poddať, lebo zlu sa neustupuje. Jedno je jasné, kto neudrží sám seba v hraniciach slušnej politiky, nie je hoden spravovať túto krajinu,“ dodala prezidentka.

Blanár odmieta akékoľvek vyhrážanie

Podpredseda Národnej rady (NR) SR a Smeru-SD Juraj Blanár odmieta akékoľvek vyhrážanie voči politikom i novinárom, vrátane vyhrážok voči Jančkárovej. Zároveň hovorí o nezvládnutí práce a zlyhaní RTVS v súvislosti s nevpustením poslanca Ľuboša Blahu (Smer-SD) do vysielania. Vyzval Slovákov, aby nepodporovali atmosféru nenávisti.

RTVS podľa Blanára nevie zvládať krízové situácie. Vyzval vedenie telerozhlasu, aby sa vrátilo späť na cestu k verejnoprávnosti. „Nemôže selektívne vyberať hostí podľa toho, čo by chcelo počuť alebo komu drží stranu, a odmietať legitímne zvolených poslancov. Takéto konanie do demokratickej a pluralitnej spoločnosti nepatrí,“ napísal Blanár na sociálnej sieti.

Šéf Smeru-SD Robert Fico na pondelkovej tlačovej konferencii uviedol, že sa mu nepáči, ak niekomu chodia výhražné emaily. Na otázku, či sa chce ospravedlniť, reagoval, že aj jemu sa v minulosti vyhrážali a nikto sa nepýtal napríklad vtedajšej opozície, či sa mu chce ospravedlniť. Stotožňuje sa s názorom Blanára o odmietnutí vyhrážok.

Čekovský zvolal mimoriadny výbor

Nezaradený poslanec a predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský zvolal na utorok (28. 2.) mimoriadne zasadnutie mediálneho výboru. Témou majú byť verbálne útoky politikov na novinárov a ich legislatívna ochrana.

„To, čo v posledných dňoch politici Smeru predvádzajú smerom k RTVS a moderátorke Marte Jančkárovej, prekročilo všetky hranice. Považujem to za zastrašovanie, cielenú provokáciu a snahu urobiť si na účet verejnoprávneho média politickú kampaň,“ uviedol Čekovský.

Mimoriadneho výboru sa majú zúčastniť aj dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas, policajný prezident Štefan Hamran, štátny tajomník rezortu kultúry Radoslav Kutaš, generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj a šéfka spravodajstva RTVS Anna Sámelová. Rokovanie má začať o 12.30.

Šéfredaktori 24 slovenských médií sa podpísali pod spoločnú výzvu, v ktorej odmietajú útoky na novinárov Podľa šéfredaktorov niektorí politici robia z novinárov terče. Svojimi vyjadreniami, v ktorých označujú novinárov za zradcov a nepriateľov národa, podnecujú voči nim nenávisť. Pripomínajú, že novinári vo viacerých médiách zažili podobné útoky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko