Na hlavný obsah

Sunak urobil zmeny vo svojej vláde, vymenil ministrov a vytvoril nové ministerstvá

Britské opozičné strany označili za prejav slabosti.

Sunak urobil zmeny vo svojej vláde, vymenil ministrov a vytvoril nové ministerstvá
Britský premiér Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Britský premiér Rishi Sunak v utorok (7. 2.) urobil zmeny vo svojej vláde. Vymenil viacerých ministrov a vytvoril nové ministerstvá pre energetickú bezpečnosť či digitalizáciu. Informovali o tom agentúra AP a webová stránka stanice BBC.

Sunak za nového ministra energetickej bezpečnosti a uhlíkovej neutrality (Net Zero) vymenoval Granta Shappsa, ktorý bol doteraz ministrom hospodárstva. Nový rezort vznikol rozdelením ministerstva obchodu, energie a priemyselnej stratégie, píše BBC.

Ministerstvo hospodárstva bolo spojené s ministerstvom obchodu a novou šéfkou tohto rezortu sa stala bývalá šéfka vládneho úradu pre rovnosť príležitostí Kemi Badenochová.

Lucy Frazerová sa stala ministerkou vedy, inovácií a technológií. Tento rezort nahradil ministerstvo digitalizácie, kultúry, médií a športu, pripomína AP.

Digitalizácia bude odteraz spadať pod ministerstvo vedy, inovácie a technológie, na čele ktorého bude Michelle Donelanová.

Bývalý štátny tajomník na ministerstve obchodu Greg Hands sa stal novým predsedom Konzervatívnej strany.

Na tomto poste nahradil Nadhima Zahawiho. Toho Sunak odvolal v nedeľu 28. januára pre závažné porušenie pravidiel pre členov vlády pri riešení svojich daňových nezrovnalostí.

Zahawi bol ako predseda konzervatívcov zodpovedný za správu strany a jej centrály. Najvyšším predstaviteľom strany je jej líder, ktorým je Sunak.

Britské opozičné strany uviedli, že reorganizácia vládnych ministerstiev bude finančne nákladná a Sunakove kroky označili za prejav slabosti, píše BBC.

Vláda však tvrdí, že zmeny pomôžu vláde sústrediť sa na priority premiéra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet