Na hlavný obsah

Takmer polovici zvierat a zhruba tretine rastlín v USA hrozí vyhynutie

Vyše 40 % ekosystémov v USA je na pokraji kolapsu.

Takmer polovici zvierat a zhruba tretine rastlín v USA hrozí vyhynutie
Na ilustračnej snímke príroda Spojených štátov. Foto: Unsplash

Takmer polovici zvierat a zhruba tretine rastlín v Spojených štátoch hrozí vyhynutie. Vyplýva to zo zistení výskumnej skupiny zaoberajúcej sa ochranou prírody NatureServe. Podľa nej je 41 percent amerických ekosystémov na pokraji kolapsu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vyhynutie hrozí najrôznejším druhom od rakov a kaktusov cez sladkovodné mušle po známu mäsožravú rastlinu mucholapku podivnú. Tá sa prirodzene vyskytuje len v malej oblasti na východoamerickom pobreží. Na pokraji vyhynutia je 40 percent všetkých zvierat a 34 percent všetkých rastlín.

Štúdia NatureServe o stave fauny a flóry v Spojených štátoch sa zakladá na analýze dát od viac ako tisícky vedcov z USA a Kanady. Podľa autorov ide o najobsiahlejší podobný dokument, ktorý sumarizuje informácie o zvieratách, rastlinách a ekosystémoch za posledných päť desaťročí. Štúdia tiež ukazuje, ktoré oblasti v Spojených štátoch nemajú ochranu a na ktorých miestach zvieratá a rastliny čelia najväčšiemu ohrozeniu.

Výsledky správy sú „desivé“, uviedol Sean O’Brien, šéf NatureServe. „Ak si chceme zachovať súčasnú škálu biodiverzity, musíme sa zamerať na miesta, kde prírodu najviac ohrozujú,“ povedal O ‚Brien. Vyjadril nádej, že zistenia vedcov umožnia zákonodarcom pochopiť naliehavosť, s ktorou potrebujú rokovať.

Vyhynutie hrozí takmer polovici všetkých druhov kaktusov a 200 druhov stromov. Medzi najviac ohrozené ekosystémy patria rozsiahle americké prérie, pričom viac ako polovici zo všetkých 78 typov trávnatých oblastí v krajine hrozí zánik.

Najväčšie nebezpečenstvo hrozí živočíchom, rastlinám a ekosystémom v Kalifornii, Texase a na juhovýchode USA, uvádza štúdia. Ide o najbohatšie oblasti s ohľadom na biodiverzitu, ale zároveň tiež o miesta, kde v posledných desaťročiach prudko vzrástla ľudská populácia, uvádza Wesley Knapp, hlavný botanik NatureServe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet