Na hlavný obsah

Tímovú súťaž na MS vyhrali lyžiari z USA

Strieborné medaily si odnášajú Nóri.

Tímovú súťaž na MS vyhrali lyžiari z USA
Tím amerických lyžiarov sa teší zo zlatých medailí. Foto: TASR/AP

Americkí lyžiari získali na majstrovstvách sveta v Courchevel/Meribel zlato v tímových paralelných pretekoch. Vo finále utorňajšej (14. 2.) súťaže zdolali obhajcov titulu Nórov 3:2.

Bronz si vybojovali Kanaďania, ktorí zvíťazili nad Rakúšanmi vďaka lepšiemu času. Slovenskí reprezentanti vypadli v osemfinále po prehre s domácimi Francúzmi (0:4).

Američania získali historicky prvý cenný kov v tímovej súťaži na MS a hneď toho najcennejšieho lesku. V dramatickom finále dosiahli za stavu 1:1 Paula Moltzanová a Thea Louise Stjernesundová navlas rovnaký čas (22,74 s), za čo dostali obe krajiny po bode.

Rozhodla tak úplne posledná jazda. V nej Timon Haugan urobil hrubú chybu na štarte, hneď nabral obrovské manko a Tommy Ford si v červenej dráhe poľahky prišiel po prvenstvo a rozhodol o zlate pre USA.

Tímom chýbali najväčšie hviezdy, ktoré sa rozhodli koncentrovať na individuálne súťaže. Za Nórov neštartoval Aleksander Aamod Kilde, v tíme USA absentovala líderka Svetového pohára Mikaela Shiffrinová.

Slováci prehralo ľahko

Slováci v úvodnom kole podľahli favorizovaným Francúzom. Najbližšie k víťazstvu vo svojej jazde bola spomedzi štyroch slovenských reprezentantov Rebeka Jančová, ktorá išla v červenej dráhe. Za svojou súperkou Coralie Frasse-Sombetovou napokon zaostala o 25 stotín sekundy.

Petra Hromcová predtým prehrala svoj súboj s Clarou Direzovou a Adam Žampa stratil šesť desatín na Lea Anguenota, ktorý dosiahol jeden z najlepších časov v osemfinále. Martin Hyška nedokončil svoju jazdu po páde a Alban Elezi Cannaferina tak získal aj štvrtý bod pre favorita.

„Trochu som stratil tlak na vonkajšej lyži, potom veľmi agresívne zabrala a následne som vypadol. Pád ma prekvapil, ale takých mám za sebou stovky. Našťastie sa mi nič nestalo,“ uviedol Hyška pre JOJ Šport.

„Veľmi som sa tešila na moment, keď sa budem môcť spustiť zo štartu a bojovať za Slovensko. Snažila som sa ísť naplno, vtedy sa skrátka robia chyby. Urobila som dve malé, jednu pred cieľom pri nájazde z roviny do záverečného hangu a jednu už na začiatku. Bohužiaľ, ušlo mi to. To je šport,“ povedala 19-ročná Jančová.

Zaujímavé preteky

V štartovej listine figurovalo dokopy 16 tímov, každá krajina mohla nominovať dvoch mužov a dve ženy, plus jedného náhradníka z každého pohlavia. V osemfinále sa stretlo osem dvojíc a ďalej sa pokračovalo klasickým vyraďovacím systémom.

Každý súboj sa skladal zo štyroch bodovaných jázd, v prípade nerozhodného výsledku rozhodoval súčet lepšieho z mužských a lepšieho zo ženských časov.

Najvyššie nasadení boli na základe poradia v Pohári národov Švajčiari vedení Wendy Holdenerovou. Na úvod si poradili s Lotyšmi hladko 4:0, v ďalšom kole však tesne vypadli s Kanadou.

Američania sa najviac zapotili paradoxne už v osemfinále, v ktorom vyhrali proti Poliakom iba dve jazdy, za nerozhodného stavu 2:2 rozhodol lepší súčet časov, ktorí mali USA lepší o dve stotinky. Vo štvrťfinále potom vyradili Taliansko (3:1), v semifinále rovnakým výsledkom Kanadu.

Nóri získali svoj druhý cenný kov v tímovej paralelke na MS po titule z Cortiny 2021. V úvodnom kole hladko prešli cez Belgičanov a vo štvrťfinále vyradili aj premožiteľov Slovákov z Francúzska (3:1), v semifinále si poradili rovnakým výsledkom s Rakúšanmi.

Doplatili však na zranenie Marie Therese Tvibergovej, ktorá potom chýbala vo finále, jej náhradníčka Kristin Lysdahlová prehrala tesne súboj s Ninou O’Brienovou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport