Na hlavný obsah

To, čo robí Rusko na Ukrajine, môžeme prirovnať ku genocídnym režimom, tvrdí bezpečnostný analytik

Ak chce Ukrajina mier, musí vyhrať vojnu.

To, čo robí Rusko na Ukrajine, môžeme prirovnať ku genocídnym režimom, tvrdí bezpečnostný analytik
Vrecia s exhumovanými telami sú uložené vedľa seba v ukrajinskom meste Izium. Foto: TASR/AP

Vojenský konflikt nepozná pravidlá. Vojna je absolútne použitie násilia bez pravidiel. Uviedol to bezpečnostný analytik Vladimír Bednár pri príležitosti prvého výročia ruskej vojny na Ukrajine.

Podľa jeho slov, aby sa minimalizovali celkové škody, sú definované nejaké pravidlá medzinárodným právom. „Spravidla sa však dodržujú len vtedy, keď to krajine vyhovuje,“ dodal.

Podľa Bednára môžeme to, čo robí Rusko na Ukrajine, porovnávať s genocídnymi režimami, ako napríklad počas balkánskych vojen či druhej svetovej vojny.

Dokazuje to najmä dokumentácia desiatok tisíc vojnových zločinov vykonaných na Ukrajine. Od cieleného zabíjania civilného obyvateľstva, až po mučenie nielen dospelých, ale aj detí. „Tu nemôžeme hovoriť o dodržiavaní medzinárodného práva,“ dodal.

Rusko sa podľa neho zaradilo medzi krajiny, ktoré sú na úplnom dne globálnej spoločnosti. Svedčí o tom aj štvrtkové (23. 2.) hlasovanie Valného zhromaždenia OSN.

V novej rezolúcii znovu vyzvalo Rusko, aby okamžite stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny. Proti bolo len sedem krajín, medzi nimi aj Rusko, Severná Kórea či Sýria.

Pozrite si prvú časť rozhovoru s bezpečnostným analytikom:

Verí, že by sa v budúcnosti vinníci zodpovední za tento konflikt mohli postaviť pred medzinárodný trestný tribunál. „Stále väčší počet krajín podporuje vznik tribunálu zameraného na vojnové zločiny na Ukrajine. Je veľká pravdepodobnosť, že v budúcnosti aj vznikne,“ priblížil.

Otázkou zostáva, či sa vinníci naozaj pred súd postavia. „Je málo pravdepodobné, že by ho ako čelného predstaviteľa štátu vydali na takéto trestné stíhanie,“ skonštatoval Bednár.

Ak by na čele Ruska nebol Putin, veľa by sa nezmenilo

Nemyslí si však, že ak by na čele Ruska nestál Vladimir Putin, ale niekto z jeho blízkeho okolia, znamenalo by to zmenu.

„Politický systém v Rusku je natoľko pevný, že by ho nahradil niekto z jeho okolia. A nemôžeme očakávať, že nazeranie na súčasné geopolitické rozloženie sveta bude mať iné, než súčasný vrchol politickej moci,“ vysvetlil.

Jedinou možnosťou Ukrajiny, aby dosiahla mier, je zvíťaziť vo vojne nad Ruskom, myslí si. Sankcie môžu podľa neho pomôcť spomaliť priebeh vojny, nie však rozhodnúť o jej konci.

„Ak si niekto myslí, že sankcie môžu vyriešiť túto vojnu, veľmi sa mýli,“ uzavrel.

Pozrite si druhú časť rozhovoru s bezpečnostným analytikom:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet