Na hlavný obsah

Transrodovú ženu odsúdili v Škótsku na osem rokov väzenia. Ešte ako muž znásilnila dve ženy

Pre zmenu pohlavia sa rozhodla počas čakania na súdny proces.

Transrodová žena Isla Brysonová odsúdená za znásilnenie.
Transrodová žena Isla Brysonová odsúdená za znásilnenie.Foto: TASR/AP

Transrodovú ženu, ktorú v januári v Škótsku usvedčili z toho, že ešte ako muž znásilnila v rokoch 2016 a 2019 dve ženy, v utorok (28. 2.) na súde v Edinburghu odsúdili na osem rokov väzenia. Z dôvodu hrozby ďalšieho podobného útoku bude pod dohľadom aj tri roky po prepustení na slobodu, informuje agentúra AFP.

Isla Brysonová (31), predtým známa ako Adam Graham, počas procesu tvrdila, že pre zmenu pohlavia sa rozhodla, keď mala 29 rokov – spravila tak počas obdobia, keď čakala na súd. Momentálne berie hormóny a čaká na operačný zákrok, aby dokončila proces tranzície.

Tento prípad vzbudil pozornosť po tom, čo Brysonovú previezli zo ženskej väznice do mužského nápravnovýchovného zariadenia.

Škótska väzenská služba rozhodla, že transrodové ženy, ktoré sa dopustili násilia na ženách, už nebudú posielať do zariadení určených len pre ženy. Škótsky minister spravodlivosti Keith Brown nariadil v tejto súvislosti okamžité preskúmanie súčasných praktík.

Odstupujúca škótska premiérka Nicola Sturgeonová v ostatných týždňoch čelila kritike verejnosti aj v súvislosti s týmto prípadom. Jej vláda vlani v decembri schválila zákon, ktorý uľahčuje sebaidentifikáciu pohlavia. Tento zákon podporujúci práva transrodových osôb napokon zablokovala centrálna vláda v Londýne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet