Na hlavný obsah

Tropická búrka na Novom Zélande si vyžiadala už štyri obete

Nebezpečenstvo stále hrozí.

Tropická búrka na Novom Zélande si vyžiadala už štyri obete
Autá sa vyhýbajú popadaným stromom na ceste. Foto: TASR/AP

Po údere cyklóny Gabrielle na Novom Zélande, ktorý spôsobil rozsiahle záplavy a zosuvy pôdy, zahynuli najmenej štyria ľudia. Informujú o tom v stredu (15. 2.) novozélandské médiá.

Cyklóna zasiahla v pondelok (13. 2.) a v utorok (14. 2.) Severný ostrov. V najhoršie postihnutej oblasti Hawke’s Bay museli evakuovať sa skoro 10 000 ľudí. Majiteľov mnohých zaplavených domov museli zachraňovať helikoptéry.

Podľa agentúry AP dve z obetí prišli o život v súvislosti so zosuvom pôdy, ďalší mŕtvy sa našiel na pobreží. Štvrtou obeťou je podľa novozélandskej stanice RNZ dieťa, ktorého telo polícia našla v stredu skoro ráno SEČ.

Minister pre zvládanie núdzových situácií Kieran McAnulty navyše pripustil, že počet obetí nemusí byť konečný.

„Polícia môže potvrdiť, že je mnoho nezvestných ľudí v oblastiach Hawke’s Bay a Tairawhiti,“ informovala stanica RNZ. Podľa nej polícia dostala zhruba 1 400 oznámení o ľuďoch, s ktorými sa nedokážu spojiť ich blízki. Jedného človeka sa však môže týkať viacero hlásení.

Podľa stanice BBC v oblastiach postihnutých cyklónou Gabrielle žije zhruba tretina populácie Nového Zélandu, ktorý má vyše päť miliónov obyvateľov. V utorok vláda vyhlásila stav núdze, ktorý by mal umožniť rýchlejšie a ľahšie poskytnutie pomoci. Stalo sa tak tretíkrát v dejinách samostatného Nového Zélandu.

Podľa ministra sa od utorka záchranárom podarilo odviezť do bezpečia 300 ľudí, ktorí pre stúpajúcu vodu čakali na záchranu na strechách svojich domov. Okolo 140 000 domácností je stále bez prúdu, niekde nefunguje ani telefónne spojenie.

Mnoho obcí je naďalej úplne odrezaných od sveta. Zosuvy pôdy tiež poškodili mnoho ciest, a to vrátane hlavných ťahov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet