Na hlavný obsah

Turecké úrady zadržali najmenej 180 ľudí v súvislosti so zrútenými budovami po zemetrasení

Sú medzi nimi stavební dodávatelia a majitelia nehnuteľností.

Turecké úrady zadržali najmenej 180 ľudí v súvislosti so zrútenými budovami po zemetrasení
Zničená budova sa nakláňa na vedľajší dom po ničivom zemetrasení v meste Samandag. Foto: TASR/AP

Turecké úrady vyšetrujú 600 osôb v súvislosti s budovami, ktoré sa zrútili po smrtiacom zemetrasení, ktoré krajinu zasiahlo začiatkom februára. Otrasy zanechali v Turecku a Sýrii viac ako 50 000 mŕtvych.

Minister spravodlivosti Bekir Bozdag v sobotu (25. 2.) oznámil, že už zatkli 184 podozrivých vrátane stavebných dodávateľov a majiteľov nehnuteľností, informovala v nedeľu (26. 2.) spravodajská stanica BBC.

Bozdag sa tak vyjadril v televíznom rozhovore z juhovýchodného Turecka, kde 6. februára došlo k zemetraseniu s magnitúdou 7,7 a len o niekoľko hodín neskôr nasledovali ďalšie silné otrasy. Jeho komentáre ukázali, ako sa vyšetrovanie rozšírilo.

Pred dvoma týždňami úrady uviedli, že vydali 113 zatykačov. Medzi zadržanými je aj starosta jedného z postihnutých miest, informovali turecké médiá.

Odborníci už roky varujú, že korupcia a vládna politika spôsobujú, že mnohé novopostavené domy sú nebezpečné. Po zemetraseniach sa v Turecku zrútilo alebo vážne poškodilo viac ako 160 00 budov. Vyvoláva to otázky, či vplyv prírodnej katastrofy nezhoršili ľudské zlyhania.

Pozrite si fotogalériu zničených budov v Turecku po ničivom zemetrasení:

Opozícia obviňuje Erdogana

Opozičné strany a niektorí stavební experti obviňujú vládu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana z toho, že nedokázala presadiť stavebné predpisy a snaží sa zbaviť zodpovednosti za katastrofu.

Tvrdia, že vládna politika umožnila tzv. amnestie pre stavebné firmy, ktoré obchádzali predpisy, aby podporila stavebný boom, a to aj v oblastiach ohrozených zemetrasením.

Erdogan priznal niektoré nedostatky. Tvrdí však, že rozsah katastrofy je dielom osudu. „Takéto veci sa vždy stávali. Je to súčasť plánu osudu,“ povedal počas nedávnej návštevy regiónu.

S blížiacimi sa voľbami je Erdoganova budúcnosť po 20 rokoch pri moci na vážkach. Jeho výzvy na národnú jednotu zostávajú podľa BBC bez odozvy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet