Na hlavný obsah

Majiteľku karanténnej stanice obviňujú z týrania zvierat. Tá hovorí o nekalom konkurenčnom boji

Obvinenie z týrania zvierat odmieta.

Majiteľku karanténnej stanice obviňujú z týrania zvierat. Tá hovorí o nekalom konkurenčnom boji
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V karanténnej stanici v Starej Ľubovni mali týrať psy. Vyšetrovateľ environmentálnej kriminality obvinil predsedníčku občianskeho združenia, ktoré zariadenie prevádzkuje. Obvinenie z týrania zvierat odmieta a hovorí o nekalom konkurenčnom boji.

Štáb RTVS prišiel do karanténnej stanice s kamerou a bez ohlásenia, majiteľka bola ústretová. Ukázala celý areál – psy sa javili v dobrej kondícii. Koterce aj s výbehmi boli čisté. Autor trestného oznámenia tvrdí, že tu psy týrali. Na kameru sa však odmietol vyjadriť.

„Trestné oznámenie som podal na základe toho, čo som videl. Existujú aj fotografie a svedectvá od dobrovoľníkov, ktorí tam pracovali pred mojim príchodom,“ povedal do telefónu Martin Hains, autor trestného oznámenia.

O týraní, následkom ktorého mali uhynúť najmenej tri psy hovorí aj vyšetrovateľ v obvinení. „Obvinená najmenej od roku 2020 nezabezpečila dostatočné poskytovanie riadnej stravy a vody a ani veterinárnu starostlivosť pričom u týchto zvierat došlo k závažným následkom na ich zdraví až k smrti,“ uviedla Zuzana Hrabovská z komunikačného odboru Prezídia Policajného zboru SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Majiteľka útulku čelí kyberšikane na sociálnych sieťach, prepichli jej pneumatiky na aute a dostáva anonymné vyhrážky smrťou. Tvrdí, že do karanténnej stanice stále prichádzajú aj psy, ktoré odchytia z neďalekej osady. Tie zvyčajne prídu do útulku už v zúboženom stave.

Obvineniam z týrania sa bráni. „ Jediné, čo sa im za tie dva roky, čo nás terorizujú, podarilo je, že k nám prestali chodiť ľudia a záujem o adopciu od nás sa zmenšil. Pritom tie psy za to nemôžu. Nie je to voči nim fér,“ hovorí Lenka Vašková, predsedníčka OZ Kynologický klub.

Mesto má s karanténou stanicou podpísanú zmluvu. Ak by ju vypovedalo, zvieratá by skončili na ulici. Obvinenie konateľky je závažné. Radnica však rešpektuje prezumpciu neviny.

Pochybenia nezistili

„My sme vykonali niekoľko neohlásených kontrol a nikdy neboli preukázané také porušenia, ako sa prezentujú,“ uviedol primátor mesta Stará Ľubovňa Ľuboš Tomko.

Žiadne pochybenie nezistila pri pravidelných kontrolách zariadenia ani Regionálna veterinárna správa. Dokonca ani v čase, keď v júni 2021 prehliadku priestorov urobili s políciou.

Autor trestného oznámenia si medzičasom založil vlastné občianske združenie a podal na mesto žiadosť, že by chcel prevádzkovať karanténnu stanicu. „Takže tu ide jednoznačne o biznis,“ myslí si Vašková.

„Žiadne súkromné záujmy tam nesledujem. Mojim cieľom je, aby karanténna stanica fungovala tak, ako by mala, aby tam zvieratá netrpeli,“ bráni sa Hains.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny