Na hlavný obsah

Učiteľky v materských školách sa majú vzdelávať bez príplatkov

Komora učiteľov to označila za diskrimináciu.

Učiteľky v materských školách sa majú vzdelávať bez príplatkov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Učiteľky v materských školách by mali mať aspoň titul bakalár. Vyžaduje to reforma v rámci plánu obnovy, ku ktorej sme sa zaviazali. Minister školstva Ján Horecký (nom. koalície) navrhuje, aby sa namiesto toho učiteľky v škôlke pravidelne vzdelávali. No nedostali by za to príplatok. Školskí odborári aj Komora učiteľov hovoria o diskriminácii.

Vo väčšine európskych krajín majú učiteľky v škôlkach vyššie vzdelanie. Na Slovensku stačí stredná pedagogická škola. Po novom by však mali mať aspoň prvý stupeň vysokoškolského vzdelania. Minister školstva obhajuje kvalitu stredných pedagogických škôl, preto bude s Európskou komisiou rokovať.

„Ja sa s tým nemôžem stotožniť, aby 6 300 absolventiek strednej pedagogickej školy bolo nekvalifikovaných pre svoju prácu, keď majú štyri roky mimoriadne kvalitného vzdelávania,“ hovorí Horecký. Navrhuje, aby požiadavky na učiteľky v škôlkach zostali rovnaké, stačí, ak si kvalifikáciu doplnia inovačným vzdelávaním každý siedmy rok.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Čo bude obsahom školení, komora učiteľov nevie. Odborníci vidia ďalší problém. Za takýchto 50 až 100 školení by mali dostať príplatok k platu. Jeho výška je rôzna, maximálne 30 eur. Tie by však podľa tohto návrhu zákona učiteľky nedostali.

„Inovačné vzdelávanie, keď má 50 hodín, tak je to nastavené v zákone o pedagogických odborných zamestnancoch tak, že mám za to tri percentá k platu. Keďže absolventky materských škôl by mali prechádzať cez inovačné vzdelávanie, tak nebudú mať tie percentá. Tu vidíme diskrimináciu,“ skonštatoval predseda odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek.

Podľa riaditeľky materskej školy v Bratislave Ivety Ryzej to môže učiteľky odradiť. Vzdelanie si dopĺňajú už teraz priebežne. Myslí si, že viaceré učiteľky, pokiaľ by museli mať toto inovačné vzdelávanie, odídu zo školstva.

Návrh školského zákona ešte prerokujú poslanci, zrejme na marcovej schôdzi. Školskí odborári však odporúčajú zamyslieť sa nad významom stredných pedagogických škôl, ak by učitelia museli mať vysokoškolské vzdelanie alebo si ho priebežne dopĺňali školeniami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko