Na hlavný obsah

Ukrajina možno začne oficiálne prístupové rokovania s EÚ už tento rok

Tvrdí Zelenskyj po stretnutí s najvyššími predstaviteľmi EÚ.

Ukrajina možno začne oficiálne prístupové rokovania s EÚ už tento rok
Sprava predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a šéf Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok (3. 2.) uviedol, že je „možné“, aby Ukrajina začala oficiálne prístupové rozhovory s EÚ už tento rok.

Vyjadril sa tak vo svojom tradičnom večernom videopríhovore po tom, ako sa v piatok v Kyjeve stretol s predsedom Európskej rady Charlom Michelom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

„Existuje zhoda v tom, že je možné začať rokovania o členstve Ukrajiny v Európskej únii ešte tento rok,“ vyhlásil Zelenskyj. Súčasne ocenil, že partneri v EÚ chápu, že treba neustále posilňovať obranyschopnosť Ukrajiny a zvyšovať tlak na Rusko. Najmä v podobe sankcií.

Vyzdvihol, že na samite v Kyjeve bolo cítiť dôveru v to, že Ukrajina dosiahne tento svoj cieľ. „Hovoríme ako členovia európskeho spoločenstva. A pracujeme na tom, aby sme to dosiahli aj de iure,“ uviedol.

Žiadne pevné termíny

Agentúra AFP pritom konštatovala, že najvyšší predstavitelia EÚ zdôraznili, že podporujú integráciu vojnou zmietanej Ukrajiny.

Von der Leyenová však súčasne upozornila, že pre členstvo Ukrajiny alebo rozhovory nemôžu existovať „žiadne pevné termíny“. Podľa Zelenského sa však Ukrajina približuje k svojmu „európskemu“ cieľu.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.Foto: TASR/AP

„Pripravujeme sa na väčšiu integráciu Ukrajiny do vnútorného trhu EÚ. Znamená to viac príjmov pre ukrajinské firmy, viac výroby a pracovných miest v našej krajine a viac príjmov pre štátne a miestne rozpočty,“ konštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet