Na hlavný obsah

Ukrajina sa „v dlhodobej perspektíve“ stane členom NATO, tvrdí Stoltenberg

V súčasnosti však podľa neho ide aj o to, aby zostala nezávislou krajinou.

Ukrajina sa „v dlhodobej perspektíve“ stane členom NATO, tvrdí Stoltenberg
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v utorok (28. 2.) uviedol, že Ukrajina sa „v dlhodobej perspektíve“ stane členom NATO. V súčasnosti však podľa neho ide o to, aby zostala nezávislou krajinou a ubránila sa ruskej invázii. Informovala o tom agentúra AFP.

Stoltenberg novinárom počas návštevy fínskeho hlavného mesta Helsinki povedal, že Ukrajina musí zostať „suverénnou a nezávislou krajinou, a preto je potrebné Ukrajinu podporovať“.

Keď sa vojna skončí, „musíme zaistiť, aby sa história nezopakovala,“ dodal na spoločnej tlačovej konferencii s fínskou premiérkou Sannou Marinovou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po začiatku ruskej vojenskej invázie na vyzval NATO, aby jeho krajine zaistilo zrýchlený postup na členstvo v tejto vojenskej aliancii, pripomína AFP. Ukrajina okrem toho požiadala o členstvo aj v Európskej únii a v júni získala štatút kandidátskej krajiny.

„(Ruský) prezident (Vladimir) Putin nemôže pokračovať v útokoch na susedov. Chce ovládať Ukrajinu a neplánuje mier, ale plánuje ďalšiu vojnu,“ podotkol ďalej Stoltenberg.

Fínsko a Švédsko prehodnotili po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu svoju desaťročia trvajúcu politiku vojenskej neangažovanosti a v máji 2022 tiež požiadali o vstup do NATO.

„Vidím budúcnosť Ukrajiny ako súčasti Európskej únie a súčasti NATO,“ dodala Marinová.
Turecko a Maďarsko sú jedinými členmi NATO, ktoré ešte neratifikovali úsilie Fínska a Švédska o vstup do Aliancie, pripomína AFP.

Generálny tajomník NATO v Helsinkách povedal, že „Fínsko i Švédsko splnili to, čo sľúbili v trojstrannej dohode, ktorú vlani v júni uzavreli s Tureckom v Madride.“

„Teraz je čas ratifikovať a plne privítať Fínsko a Švédsko ako členov (NATO),“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet