Na hlavný obsah

Ukrajina uvalia ďalšie sankcie. Týkajú sa aj ruských športovcov či dcér Prigožina

Dokopy ide o 277 fyzických osôb a 92 právnických osôb.

Ukrajina uvalia ďalšie sankcie. Týkajú sa aj ruských športovcov či dcér Prigožina
Na archívnej snímke z 20. septembra 2010 ruský podnikateľ Jevgenij Prigožin (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal tri výnosy o implementácii rozhodnutia Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) o sankciách voči občanom Ruskej federácie.

Sankcie uvalili na viacerých ruských športovcov, ako aj na dve dcéry a niekoľko spoločností zakladateľa polovojenskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina.

Zelenskyj vo svojom statuse na sociálnej sieti Facebook, spresnil, že sankcie sa dotknú tých ruských občanov, ktorí sú „zapletení do únosov ukrajinských detí“. Ako aj ruských športovcov, ktorí „sa snažia dať šport do služby (vojenskej) agresii“, ako aj Rusov spojených so súkromnými vojenskými spoločnosťami bojujúcimi na Ukrajine.

Podľa dokumentov zverejnených prezidentskou kanceláriou tak sankcie uvalili na 277 fyzických osôb a 92 právnických osôb.

Týkajú sa okrem iných atlétky Jeleny Isinbajevovej, plavca Alexandra Popova, dcér zakladateľa polovojenskej vojenskej spoločnosti Vagnerova skupina Jevgenija Prigožina Poliny a Veroniky. Ako aj ľudí a firiem spojených s týmto kontroverzným podnikateľom.

Okrem toho Ukrajina uvalila sankcie na hnutie Ľudový front pre Rusko (ONF), organizáciu ruského Červeného kríža, charitatívnu nadáciu Goľfstrim a ďalšie.

Zelenskyj vo svojom statuse dodal, že tlak Ukrajiny i sveta na Rusko ako teroristický štát bude pokračovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet