Na hlavný obsah

Ukrajinka žaluje Rusko o 137 miliónov eur. Pri evakuácii mala infarkt

Jej hlavnou motiváciou je vytvoriť precedens.

Ukrajinka žaluje Rusko o 137 miliónov eur. Pri evakuácii mala infarkt
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Ukrajinka, ktorá dostala infarkt, keď sa pokúšala pre ruské útoky odísť do bezpečnejšej časti Ukrajiny, žaluje Rusko a žiada od neho kompenzáciu vo výške 137 miliónov eur. Žena tvrdí, že zdravotné problémy u nej vyvolal stres, ktorý mala pre ruský vpád na Ukrajinu.

Dúfa, že keď súd rozhodne v jej prospech, vznikne tým precedens pre ostatných Ukrajincov, ktorých poškodila ruská agresia na Ukrajine. Napísal o tom web Rádia Slobodná Európa.

Kaderníčka Anna Kučerynová pred ruskou inváziou na Ukrajinu pracovala vo veľkom salóne krásy v centre Dnipra na juhovýchode Ukrajiny. Teraz pôsobí aj ako kaderníčka, ale už v litovskom Vilniuse. Odísť z vlasti sužovanej vojnou sa jej ale nepodarilo na prvý pokus.

Keď sa prvýkrát pokúsila nastúpiť so svojou dcérou do vlaku z Dnepra do Ľvova na západnej Ukrajine, dostala infarkt a okoloidúci jej zavolali záchranku. Štyri dni strávila na ARO.

Na kardiológii, kde ležala, nebolo dosť miest, pretože na ňu privážali ranených, a tak ju museli presunúť na iné oddelenie, ktoré ani svojím zameraním nezodpovedalo jej problémom.

Má chronické problémy

Anna sa napokon rozhodla Rusko zažalovať. V žalobe uvádza, že po infarkte má chronické problémy, musí brať pravidelne lieky a nemôže sa venovať športu. Jej manžel a právnik Ihnať Kučeryn uviedol, že jej hlavnou motiváciou je vytvoriť precedens. A to, aby sa na súd mohli obrátiť aj ďalší jednotliví Ukrajinci.

„A až každý občan svoju situáciu potvrdí rozhodnutím súdu, nie je dôležité kde, v akej krajine, tak si myslím, že to môže poslúžiť ako podklad pre rozsudok počas súdu s ruskými vojnovými zločincami,“ uviedol Kučeryn.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet