Na hlavný obsah

Ukrajinská armáda varovala pred vyplavením námorných mín pri Odese

A to v dôsledku nedávnej búrky.

Ukrajinská armáda varovala pred vyplavením námorných mín pri Odese
Na archívnej snímke z 18. augusta 2022 zničené budovy miestneho rezortu po ruských raketových útokoch v ukrajinskom meste Odesa. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda varovala lodné spoločnosti a obce v okolí Odesy, že v dôsledku nedávnej búrky by sa mohli dostať do pobrežných vôd alebo na breh odtrhnuté námorné míny. V utorok (14. 2.) to oznámil hovorca odeskej oblastnej správy Serhij Bratčuk, píše agentúra Reuters. 

Bratčuk v aplikácii Telegram okrem varovania pred mínami uviedol, že „Rusko od vlaňajšieho marca používa protilodné míny ako neriadenú zbraň proti Ukrajine“.

Agentúra Reuters pripomína, že ruské jednotky po začiatku invázie na Ukrajinu začali blokovať odeské prístavy. Tie sú hlavným nakladacím miestom pre vývoz ukrajinskej pšenice.

Na konci júla sa podarilo prerušiť blokádu troch juhoukrajinských prístavov, pričom túto dohodu Moskve a Kyjevu sprostredkovalo Turecko a Organizácia Spojených národov (OSN).

Následne sa do konca januára Ukrajine podarilo cez bezpečný koridor vyviezť z krajiny viac ako 17 miliónov ton pšenice a oleja.

Ukrajinská únia vývozcov pšenice (UGA) však uviedla, že v januári tohto roka sa export značne znížil. A to, lebo Rusko lode s obilím svojvoľne kontroluje, čo spôsobuje omeškania dodávok. Moskva tieto obvinenia odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet