Na hlavný obsah

Ukrajinský minister obrany nepotvrdil svoje odstúpenie, ohlásil však audit pre korupciu

O jeho odvolaní by rozhodoval prezident.

Ukrajinský minister obrany nepotvrdil svoje odstúpenie, ohlásil však audit pre korupciu
Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Foto: TASR/AP

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v nedeľu (5. 2.) oznámil, že v súvislosti s korupčnými škandálmi prebieha v súčasnosti audit kontraktov na armádne obstarávanie. Zároveň však odmietol potvrdiť medializované správy, že by čoskoro mohol byť odvolaný zo svojho ministerského postu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Začali sme vnútorný audit“ všetkých zmlúv na obstarávanie, povedal Reznikov novinárom. Či zostane naďalej vo funkcii, však odmietol objasniť. „Len jediná osoba – najvyšší veliteľ (ukrajinských ozbrojených síl), prezident Volodymyr Zelenskyj, – rozhoduje o tom, či budem ministrom obrany alebo nie,“ uviedol v tejto súvislosti.

„Moje právnické vzdelanie mi umožňuje optimisticky myslieť na to, že určite nájdem pre seba zaujímavý projekt, ktorý nám umožní nielen vyhrať vojnu, ale neskôr aj potrestať vojenské a politické vedenie Ruskej federácie,“ povedal Reznikov.

Internetové noviny Ukrajinska Pravda v nedeľu s odvolaním sa na nemenované vládne a vojenské zdroje napísali, že Reznikova údajne na budúci týždeň pravdepodobne odvolajú zo svojej funkcie. Na jeho poste by ho mal pravdepodobne nahradiť šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov.

 AFP pripomína, že v januári pre korupčné škandály odvolali viacerých štátnych predstaviteľov vrátane členov rezortu obrany. Podľa médií ministerstvo podpísalo zmluvy na nákup potravín za ceny. Tie dosahovali dvoj- až trojnásobne vyššie ceny, za ktoré sa dajú dostať bežné potraviny.

Odvolali napríklad Bohdana Chmeľnyckyja, ktorý na ministerstve obrany zodpovedal za armádne obstarávanie. Funkciu opustili aj námestník ministra obrany zodpovedný za poskytovanie logistickej podpory pre armádu Viačeslav Šapovalov.

Ukrajinský minister obrany pôsobí na svojom poste od 4. novembra 2021. Údajne by sa mohol stať šéfom rezortu spravodlivosti. Doterajší šéf tohto rezortu Denys Maľuska by sa mal následne stať ukrajinským veľvyslancom v niektorej z európskych krajín, napísala Ukrajinska Pravda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet