Na hlavný obsah

Úplatky a dary u lekára sú na Slovensku bežnejšie ako vo väčšine krajín Európy

Horšie je na tom už len Grécko a Rumunsko.

Úplatky a dary u lekára sú na Slovensku bežnejšie ako vo väčšine krajín Európy
Na ilustračnej snímke ambulantný lekár. Foto: RTVS

Sme tretí najhorší – podľa Eurobarometra sú v korupcii v zdravotníctve spomedzi európskych krajín od Slovenska horšie už len Grécko a Rumunsko. K úplatkom a darom zdravotníkom sa v prieskume priznalo 9% opýtaných.

Útvar hodnoty za peniaze cez prieskum upozorňuje na nezákonné poplatky navyše. Pacientska asociácia ich označuje za neprípustné, ministerstvo zdravotníctva dodáva, že ide aj o porušenie zákona.

V Rumunsku 18 percent, v Grécku 13 percent – toľko opýtaných sa priznalo k cenným darom pre lekára či nemocnicu, Slovensko je na tom s 9 percentami na tretej najhoršej pozícii. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Eurobarometer zisťoval, koľko ľudí okrem oficiálnych poplatkov muselo zaplatiť aj čosi navyše. Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová hovorí, že cenné dary sa zrejme objavujú, no ťažko sa dokazujú. Odmieta však, aby si lekár pýtal peniaze navyše.

„Je neprípustné, aby nedostatok finančných zdrojov vykrývali pacienti ďalšími poplatkami,“ upozorňuje Lévyová.

Napríklad za objednanie alebo recept. Na možné zvyšovanie pritom upozorňuje napríklad ambulantný sektor, ktorý v ostatných týždňoch trápia drahé energie. Prezidentka Zväzu poskytovateľov Jaroslava Orosová hovorí, že štát by mal poplatky aspoň čiastočne zlegalizovať.

„To nám umožní dať tomu rámec, dať do toho poriadok a otvorí to priestor,´súkromnému pripoisteniu, ktoré je v celom rozvinutom svete úplne normálna vec,“ uviedla.

Zákon určuje, za čo môže lekár vyberať poplatky

Ani symbolické euro – lekár má zákonom určené, za čo smie pýtať peniaze. „Lekári môžu požadovať úhradu za výkony, ktoré nie sú hradené z verejného zdravotného poistenie. Napríklad za potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti na vedenie motorového vozidla, či na zbrojný pas,“ píše sa na webovej stránke ministerstva zdravotníctva.

Cenníky u lekárov majú kontrolovať župy. Pokuta za porušenie zákona sa pritom môže vyšplhať až do výšky 16 000 eur. „Keď niekto na budovu dá, že vyberá nejakú sumu, napríklad 10 eur, a podmieňuje tým vstup do zdravotníckeho zariadenia, tak to nie je v súlade. Ide o neoprávnený výber poplatkov,“ upozorňuje šéfka zdravotníckej sekcie združenia SK8 Silvia Pekarčíková.

V prieskume, ktorý sa uskutočnil v marci a apríli minulého roka, najlepšie obstáli severské krajiny a Portugalsko, Cyprus, či Španielsko. S darmi alebo poplatkom navyše sa tam stretlo menej ako jedno percento opýtaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál