Na hlavný obsah

USA a J. Kórea vykonali spoločné vojenské cvičenie

Reagujú tak na odpálenie rakety z KĽDR.

americké a juhokórejské stíhačky
Spoločné vojenské cvičenie amerického a juhokórejského letectva.Foto: TASR/AP

Spojené štáty a Južná Kórea v nedeľu (19. 2.) uskutočnili spoločné vojenské cvičenie vzdušných síl. Urobili tak v reakcii na sobotný (18. 2.) test medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorú vypálila KĽDR. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Juhokórejské ministerstvo obrany uviedlo, že na cvičení vo vzdušnom priestore Južnej Kórey sa zúčastnili aj americké strategické bombardéry B-1B a stíhačky F-16. Ale aj juhokórejské bojové lietadlá F-35A a F-15K.

Podľa Soulu toto spoločné cvičenie len „posilnilo operačnú spôsobilosť oboch krajín a potvrdilo záväzok Spojených štátov brániť Kórejský polostrov“.

Juhokórejská armáda uviedla, že v sobotu o 17.22 h miestneho času (09.22 h SEČ) zaznamenala štart medzikontinentálnej balistickej strely, ktorá letela 66 minút a dopadla do výlučnej ekonomickej zóny Japonska. Jej analýza naznačuje, že by mohla zasiahnuť pevninu USA.

KĽDR vyhlásila, že test rakety ukázal „skutočnú vojnovú schopnosť medzikontinentálnych balistických striel, ktoré sú pripravené na silný protiútok,“ uviedla severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

Severná Kórea raketu vypálila len deň po tom, čo jej predstavitelia pohrozili „bezprecedentne“ silnou reakciou na nadchádzajúce spoločné vojenské cvičenia USA a Južnej Kórey. Označili ich za prípravu na vojnu. USA aj Južná Kórea popreli akékoľvek obvinenia o tom, že spoločné simulačné manévre by mali byť prípravou na útok na Severnú Kóreu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet