Na hlavný obsah

USA odporučili svojim občanom okamžite opustiť Rusko

Dôvodom je aj svojvoľné zatýkanie Američanov.

USA odporučili svojim občanom okamžite opustiť Rusko
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Spojené štáty odporučili svojim občanom pobývajúcim v Rusku, aby okamžite opustili krajinu. Ako dôvod uvádzajú vojnu na Ukrajine či možnosť svojvoľného zatknutia. Uviedlo to na svojej internetovej stránke americké veľvyslanectvo v Rusku.

„Občania USA, ktorí bývajú v Rusku alebo doň cestujú, by mali okamžite odísť,“ uviedlo veľvyslanectvo.

„Necestujte do Ruska pre nepredvídateľné dôsledky nevyprovokovanej plnohodnotnej invázie ruských vojenských síl na Ukrajinu, možnosti obťažovania a zadržiavania občanov USA zo strany ruských bezpečnostných zložiek a svojvoľné vymáhanie miestnych zákonov,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Vyvarovať sa ciest do Ruska by podľa ambasády mali tiež predstavitelia cirkví či mimovládnych organizácií.

USA vyzývali svojich občanov na opustenie Ruska už v minulosti. Naposledy v septembri vydali takéto varovanie v reakcii na vyhlásenie čiastočnej mobilizácie ruským prezidentom Vladimirom Putinom, pripomenula agentúra Reuters.

Ruské bezpečnostné zložky podľa Washingtonu zatýkajú či obťažujú amerických občanov na základe falošných obvinení. Odopierajú im spravodlivé a transparentné zaobchádzanie a odsudzujú ich v tajných procesoch alebo bez predloženia hodnoverných dôkazov.

Ruská tajná služba FSB v januári uviedla, že začala trestné stíhanie voči občanovi USA pre podozrenie zo špionáže.

Rusko-americké vzťahy

V pondelok (13. 2.) ruská rozviedka SVR podľa Reuters oznámila, že získala spravodajské informácie o tom, že americká armáda pripravuje islamistických bojovníkov k útokom na ciele v Rusku a ďalších štátoch bývalého Sovietskeho zväzu. Tvrdenie ruskej strany sa nedalo nezávisle overiť.

Ruská invázia na Ukrajinu spôsobila najväčšiu krízu vzťahov medzi Washingtonom a Moskvou od čias studenej vojny. USA sú kľúčovým politickým a vojenským podporovateľom Ukrajiny.

Ruský prezident Putin opakovane obvinil USA, že odmietajú brať ohľad na ruské záujmy. Americký prezident Joe Biden označuje Putina za autokrata, ktorý predstavuje hrozbu pre Spojené štáty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet