Na hlavný obsah

USA, Poľsko a Nemecko rokujú o spoločných vojenských cvičeniach

Išlo by o reakciu na hrozbu Ruska proti východnej hranici NATO.

USA, Poľsko a Nemecko rokujú o spoločných vojenských cvičeniach
Na archívnej snímke z 1. februára 2023 tanky Leopard 2. Foto: TASR/AP

Washington vedie s Berlínom a Varšavou rozhovory o spoločných vojenských cvičeniach v Poľsku. Išlo by o reakciu na hrozbu Ruska proti východnej hranici Severoatlantickej aliancie. Uviedol to v nedeľu (26. 2.) nemecký minister obrany Boris Pistorius, informuje agentúra AFP.

O takýchto manévroch sa „uvažuje“, povedal Pistorius pre verejnoprávnu televíziu ARD. Podľa vlastných slov „zatiaľ“ nemôže potvrdiť ich konanie ani poskytnúť ďalšie detaily.

Vojenské cvičenia v krajine hraničiacej s Ukrajinou, ktorú pred rokom napadlo Rusko, by vyslali veľmi jasný signál spojencom z NATO, no tiež ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, priblížil minister.

NATO „nie je zďaleka také slabé, ako si to (Putin) dlho myslel“, uviedol Pistorius s tým, že Aliancia je oveľa silnejšia a jednotnejšia než pred rokom.

Napriek tomu „je pre krajiny východnej Európy ako Poľsko, pobaltské štáty, Slovensko a ďalšie dôležité vidieť, že Nemecko ako najdôležitejší európsky člen Aliancie a USA ako transatlantický partner dodržiavajú svoje obranné záväzky“, doplnil šéf nemeckého rezortu obrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet