Na hlavný obsah

USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vo výške dvoch miliárd dolárov

Bude zrejme obsahovať aj rakety pre raketomety HIMARS.

USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vo výške dvoch miliárd  dolárov
Na snímke sprava americký prezident Joe Biden a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote dvoch miliárd dolárov (približne 1,9 miliardy eur). Uviedol bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan.

„Budeme naďalej presadzovať to, čo treba, a poskytovať to, čo treba, aby Ukrajina mala všetko, čo potrebuje na úspech na bojisku,“ povedal Sullivan podľa agentúry Reuters pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie.

Oznámenie o ďalšom balíku americkej vojenskej pomoci v hodnote 2 miliárd dolárov už predtým oznámila CNN. Podľa jej zdrojov tentoraz zbrane a munícia nebudú pochádzať z amerických vojenských skladov, odkiaľ sa dajú pomerne rýchlo dopraviť na bojisko.

Objednajú ich u amerických výrobcov. To znamená, že potrvá pomerne dlho, kým sa výrobky dostanú na Ukrajinu. Objednávky však možno vnímať aj ako potvrdenie dlhodobého záväzku USA pomáhať Ukrajine odrádzať ruskú agresiu.

Očakáva sa, že balík bude obsahovať rakety pre raketomety HIMARS, delostreleckú muníciu kalibru 155 milimetrov, rôzne typy bezpilotných lietadiel, protidronové zbrane, odmínovacie zariadenia, tajné komunikačné zariadenia a vybavenie používané na výcvik vojakov a opravy zariadení.

Predošlý balík mal hodnotu 460 miliónov dolárov

Začiatkom tohto týždňa Pentagón oznámil, že USA v rámci vojenskej pomoci Ukrajine posielajú muníciu pre raketomety HIMARS, protitankové strely Javelin a štyri radary na monitorovanie vzdušného priestoru.

Balík mal hodnotu 460 miliónov dolárov (viac ako 433 miliónov eur). Oznámenie prišlo po neohlásenej návšteve prezidenta USA Joea Bidena v Kyjeve, kde oznámil ďalšie dodávky na podporu ukrajinskej obrany.

USA sú najvýznamnejším dodávateľom vojenskej pomoci Ukrajine. Za rok od ruského vojenského útoku Washington na tento účel vynaložil takmer 30 miliárd dolárov (približne 28,3 miliardy eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet