Na hlavný obsah

USA potvrdili Ádila ako nového vodcu al-Káidy

Teroristická sieť ho však stále nepotvrdila.

USA potvrdili Ádila ako nového vodcu al-Káidy
Egyptský terorista Sajf Ádil - fotografia z mladšieho obdobia. Foto: Twitter

Americké ministerstvo zahraničných vecí v stredu (15. 2.) potvrdilo informácie, že šéfom teroristickej siete al-Káida je egyptský extrémista Sajf Ádil, ktorý by sa mal nachádzať v Iráne. Informuje o tom agentúra DPA.

„Čo sa týka jeho prítomnosti (v Iráne), poskytovanie útočiska al-Káide je ďalším príkladom rozsiahlej (iránskej) podpory terorizmu, destabilizujúcich aktivít na Blízkom východe i mimo neho,“ povedal hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price.

Bývalého príslušníka egyptských špeciálnych síl dlhodobo tipovali ako najpravdepodobnejšieho kandidáta na nástupcu Ajmana Zawahrího. Toho vlani zabili počas amerického vzdušného útoku v afganskej metropole Kábul.

K oficiálnemu potvrdeniu tejto skutočnosti zo strany al-Káidy však doposiaľ nedošlo.

Správa OSN

V tohtotýždňovej správe výboru Bezpečnostnej rady OSN pre monitorovanie sankcií uvalených na džihádistické organizácie sa uvádza, že Sajf Ádil sa stal faktickým vodcom al-Káidy.

Táto skutočnosť však nebola oficiálne deklarovaná, vzhľadom na politickú citlivosť celej záležitosti. Konkrétne pre ohľady k Iránu, kde sa Ádil zrejme nachádza, a afganskému vládnucemu hnutiu Taliban, ktoré oficiálne nepriznalo smrť Zawahrího pri vlaňajšom útoku dronu v Kábule.

Egypťan Zawahrí sa na čelo al-Káidy dostal ešte v roku 2011 po smrti Usámu bin Ládina, ktorého zabili americké špeciálne jednotky v jeho úkryte v Pakistane, pripomína AP.

Ádila západní predstavitelia považujú za hrozbu pre jeho organizačné schopnosti a odhodlanie, ktorými si získal rešpekt v kruhoch islamistických extrémistov.

Svoju kariéru začal ešte v egyptskej odnoži organizácie Islamský džihád v 80. rokoch. Pripisuje sa mu zodpovednosť za útoky na americké veľvyslanectvá vo východnej Afrike z roku 1998, ktorými odštartovali globálne teroristické aktivity al-Káidy.

Americké ministerstvo spravodlivosti ponúka za informácie vedúce k jeho zadržaniu odmenu 10 miliónov dolárov (9,3 mil. eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet