Na hlavný obsah

USA ukončili pátranie po zostrelených objektoch

Trosky z dvoch sa nenašli.

USA ukončili pátranie po zostrelených objektoch
Agenti FBI skúmajú trosky zostreleného objektu. Foto: TASR/AP

Spojené štáty ukončili pátranie po troskách dvoch lietajúcich objektov zostrelených tento mesiac nad Aljaškou a nad Hurónskym jazerom. Oznámil to v noci na sobotu (18. 2.) podľa agentúry Reuters Pentagón. Trosky z týchto dvoch objektov sa podľa neho nenašli.

„Severné velenie USA odporučilo, aby sa ukončili pátracie operácie blízko Deadhorse na Aljaške a v Hurónskom jazere. Pátranie neodhalilo žiadne trosky z lietajúcich objektov zostrelených 10. februára a 12. februára 2023,“ píše sa vo vyhlásení Pentagónu.

Rozhodnutie o ukončení pátrania po objektoch nasledovalo po tom, ako USA a Kanada „vykonali systematické pátrania v každej oblasti s použitím rôznych kapacít a trosky nelokalizovali“. V oboch lokalitách zrušili bezpečnostné zóny.

Oznámenie prišlo niekoľko hodín po tom, ako zodpovední činitelia v piatok (17. 2.) oznámili ukončenie pátrania po zvyškoch veľkého balóna, ktorý zostrelili 4. februára pri pobreží Južnej Karolíny. Analýzy podľa Reuters posilňujú závery, že išlo o čínsky špionážny balón.

Úrady sa domnievajú, že námorníctvo, pobrežná stráž a Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) vyzdvihli z morského dna všetky zvyšky balóna. Vrátane kľúčového vybavenia, ktoré by mohlo odhaliť, aké informácie mohli sledovať a zhromažďovať.

Bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby povedal, že vyzdvihli značné množstvo trosiek a že sú medzi nimi elektronické a optické zariadenia z nákladu.

Kým americká armáda je presvedčená, že balón bol čínskym pozorovacím zariadením, ďalšie tri menšie objekty zostrelené neskôr považuje administratíva prezidenta Joea Bidena za balóny patriace civilistom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet