Na hlavný obsah

Ústavný súd SR oslavuje 30. výročie založenia

Za ten čas získal vážnosť nielen doma, ale aj v zahraničí.

Ústavný súd SR oslavuje 30. výročie založenia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Rozhodoval o veľkých politických kauzách aj právach obyčajných ľudí. Ústavný súd SR oslavuje 30 rokov. Pre mnohých znamenal poslednú nádej v boji za spravodlivosť. Sudcovia Ústavného súdu SR chcú naďalej garantovať právny štát. Od vlády očakávajú pomoc.

Ktoré referendové otázky sú v súlade s ústavou alebo prečo nemožno stavať diaľnice bez vyvlastnenia a finančnej náhrady. Ústavný súd SR, ako pomyslený arbiter reaguje na rôzne právne prešľapy už tri dekády.

Za ten čas získal vážnosť nielen doma, ale aj v zahraničí, vrátane autorít z Česka. „Vďaka nemu sú na Slovensku chránené ľudské práva, sloboda, právny štát a ústavnosť. To je výsledok, za ktorý môžete byť na svoj súd právom hrdí,“ tvrdí predseda Ústavného súdu Českej republiky Pavel Rychetský.

Históriu ústavného súdnictva najnovšie popisujú autori publikácie s názvom Ústavné súdnictvo v premenách času. Súčasný šéf súdu priznáva, že vývoj nebol bezproblémový.

„Musím priznať, že sme pôvodne zvažovali jej názov s podtitulom 30, výročie Ústavného súdu SR – straty a nálezy, aby sme poukázali na skutočnosť, že vnímame nielen rozhodnutia, ktoré prispeli k upevneniu právneho štátu, ale aj naše zlyhania,“ hovorí predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zdĺhavý výber sudcov

Okrem rozhodovania, dianie okolo tohto súdu priťahovalo pozornosť neraz zdĺhavým výberom toho, kto bude patriť medzi trinástich sudcov rozhodujúcich o práve a spravodlivosti.

„Je poslednou inštanciou, ktorá rozhoduje tie najdôležitejšie a najvýznamnejšie spory. Nielen v rámci kompetenčných sporov, ale aj v rámci ochrany práv a slobôd tých najslabších a najzraniteľnejších,“ dodal poverený minister spravodlivosti Viliam Karas.

„Dovolím si popriať Ústavnému súdu SR, aby naďalej reprezentoval spravodlivosť, ale chránil a dozeral na ústavnosť Slovenskej republiky a všetkých rozhodnutí, ktoré štátne orgány vykonávajú,“ zaželal inštitúcii poverený premiér Eduard Heger (OĽANO).

Keďže verejnosť podáva na Ústavný súd SR veľký počet návrhov, jednou z výziev do budúcnosti je podľa jeho vedenia nájsť riešenie, aby nedochádzalo k nadmernej záťaži sudcov a prieťahom v konaniach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko