Na hlavný obsah

V Bratislave sa potvrdili dva prípady osýpok, varuje hlavný hygienik

U deväťmesačného a dvojročného dieťaťa.

V Bratislave sa potvrdili dva prípady osýpok, varuje hlavný hygienik
Na archívnej snímke ženu očkujú vakcínou proti osýpkam, mumpsu a rubeole v americkom meste Pomona. Foto: TASR/AP

V Bratislave sa evidujú dva laboratórne potvrdené prípady osýpok. Prípady sa týkajú deväťmesačného a dvojročného dieťaťa. V stredu (8. 2.) o tom informoval hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas. Obe deti hospitalizovali.

V prípade dvojročného infikovaného ide o import ochorenia spoza hraníc Slovenska. Druhý sa pravdepodobne nakazil v epidemiologickej súvislosti na detskej pohotovosti Národného ústavu detských chorôb.

Mikas podotkol, že bratislavskí epidemiológovia zatiaľ v rámci vyšetrovania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) nepotvrdili ďalšie šírenie osýpok. „RÚVZ v Bratislave prijíma aj ďalšie protiepidemické opatrenia a je v kontakte aj so zdravotníckym zariadením, kde pravdepodobne došlo k prenosu. Spolupracuje aj s ošetrujúcimi lekármi detí,“ dodal.

Zdravotníci vyzvali rodičov, aby sledovali zdravotný stav svojich detí a by v prípade objavenia sa príznakov ochorenia na osýpky telefonicky kontaktovali lekára dieťaťa. Ten určí ďalší postup. Inkubačný čas ochorenia je osem až 15 dní, v priemere 10.

Vysoká miera zaočkovania

V kontrolovanom ročníku narodenia 2020 v Bratislavskom kraji evidovali zaočkovaných 94,3 % detí. Na úrovni okresov evidovali najvyššiu úroveň v Bratislave II (96,8 %), najnižšiu v okrese Malacky (89,0 %). Zistilo sa 308 odmietnutí očkovania, čo predstavuje 3,4 %.

Celokrajská zaočkovanosť v ročníku narodenia 2019 dosiahla hodnotu 95,4 %. Očkovanie odmietli v 269 prípadoch (3,0 %). Na okresnej úrovni sa miera zaočkovania pohybovala od 96,8 % v okrese Bratislava II a okres Senec. Do 92,2 % to bolo v okrese Bratislava III, píše sa v správe ÚVZ.

Ročníky narodenia 2010 boli v Bratislavskom kraji preočkované v miere 94,4 %. Odmietnutie očkovania evidujú v 211 prípadoch (2,8 %). Z ôsmich okresov Bratislavského kraja sa zistila najvyššia zaočkovanosť v okrese Bratislava IV (96,4 %), najnižšia v okrese Bratislava I (86,5 %).

V ročníku narodenia 2009 sa preočkovalo v Bratislavskom kraji 94,3 % detí. Odmietnutie očkovania evidujú v 190 prípadoch (2,6 %). Z ôsmich okresov Bratislavského kraja zistili najvyššia zaočkovanosť v okrese Malacky (98,0 %), najnižšia v okrese Bratislava I (81,2 %). 

Situácia v krajine

ÚVZ a pobočky RÚVZ venujú zvýšenú pozornosť výskytu osýpok na našom území a v okolitých krajinách. Vzhľadom na pohyb osôb medzi krajinami a pokles zaočkovanosti v Slovenskej republike na krajskej či okresnej úrovni pod 95 % nevedia vylúčiť zavlečenie a šírenie osýpok na území Slovenska. 

Mikas podotkol, že januára 2023 a opakovane v uplynulých dňoch ÚVZ vyzval regionálne úrady, aby pripomenuli poskytovateľom zdravotnej starostlivosti vo svojej územnej pôsobnosti možnosť výskytu osýpok.

„Aby lekári brali do úvahy túto možnosť v rámci diferenciálnej diagnostiky. Rovnako je potrebné zdôrazňovať rodičom aj všeobecným lekárom pre deti a dorast význam pravidelného povinného očkovania,“ uviedol.

Naposledy sa osýpky na Slovensku potvrdili v roku 2019. Vtedy sa na východe Slovenska vyskytlo 318 prípadov. Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola hlásená vo vekovej skupine detí do 1 roka.

Situácia v EÚ

Od januára do decembra minulého roka hlásili členské štáty EÚ celkovo 127 prípadov osýpok. Tieto krajiny nehlásili úmrtia súvisiace s osýpkami. Slovensko vlani neevidovalo ani jeden prípad osýpok. Podobne aj Česká republika a Maďarsko. Rakúsko hlásilo jeden prípad, Poľsko evidovalo 27 prípadov ochorenia.

Najvyšší počet prípadov osýpok z členských štátov EÚ hlásilo Poľsko (27), Francúzsko (19), Taliansko (18) a Nemecko (15). „Výrazný pokles štátmi EÚ hlásených prípadov osýpok v roku 2022, kontrastuje s obvyklým ročným výskytom osýpok. Podobný pokles bol pozorovaný aj v iných krajinách na celom svete,“ skonštatoval Mikas.

Hlavný hygienik varoval, že nedostatočné hlásenie, nedostatočná diagnostika alebo skutočný pokles v dôsledku priamych alebo nepriamych účinkov opatrení týkajúcich sa pandémie COVID-19 zrejme zapríčinili pokles počtu hlásených prípadov.

„Zrušenie opatrení súvisiacich s pandémiou COVID-19 môže následne viesť k zvýšenému výskytu prípadov osýpok v štátoch EÚ/EHP. Aktívny dohľad nad osýpkami a preventívne kroky v oblasti verejného zdravia, vrátane vysokej miery očkovania, sú preto vhodnými nástrojmi na zabránenie nárastu počtu prípadov osýpok,“ dodal Mikas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny