Na hlavný obsah

V bratislavskej zoologickej záhrade sa narodilo prvé tohtoročné mláďatko

Ide o samicu kriticky ohrozenej púštnej antilopy.

V bratislavskej zoologickej záhrade sa narodilo prvé tohtoročné mláďatko
Prvým tohtoročným mláďatkom v ZOO Bratislava je antilopa je samička kriticky ohrozenej púštnej antilopy. Foto: Zoo Bratislava

Prvým tohtoročným mláďatkom v ZOO Bratislava je antilopa je samička kriticky ohrozenej púštnej antilopy (adaxa núbijského). Tá patrí v súčasnosti medzi najohrozenejšie cicavce na svete. Podľa údajov Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov vo voľnej prírode ostáva menej ako 100 kusov jedincov.

Záchrana tohto kriticky ohrozeného druhu sa odohráva najmä za bránami zoologických záhrad, ktoré sa zapájajú do reintrodukčných programov a pomáhajú toto vzácne zviera prinavracať do jeho prirodzeného prostredia.

Chovu adaxa núbijského sa ZOO Bratislava venuje už od roku 1989 a je v ňom úspešná dodnes. Dôkazom je aj najnovší prírastok. „Je to naše prvé tohtoročné mláďatko, narodilo sa 24. januára a je to samica,“ hovorí riaditeľka zoo Júlia Hanuliaková.

Na snímke je mláďatko púštnej antilopy.
Prvým tohtoročným mláďatkom v ZOO Bratislava je antilopa je samička kriticky ohrozenej púštnej antilopy.Foto: Zoo Bratislava

Adax núbijský je púštna antilopa, pochádza zo saharskej Afriky. Tento púštny nomád tisíce rokov prosperoval v oblastiach, v ktorých prežije len málo iných zvierat. Farba jeho srsti je prispôsobená silnému slnečnému žiareniu, vie sa efektívne pohybovať po piesku a dokáže vynikajúco hospodáriť s vodou.

V lete je jej srsť biela, aby odrážala slnečné žiarenie a lepšie znášala vysoké teploty. V zime sa jeho srsť naopak sfarbí viac do hneda, aby tmavšia farba pohlcovala viac slnečného žiarenia.

Antilopa však pre svoju veľkosť nevyniká rýchlosťou, a tak sa stala ľahkou korisťou lovcov. „Adaxy zaradili do Európskeho záchranného programu pre ohrozené druhy a v záchranných chovoch zoo sa im dobre darí,“ vysvetľuje riaditeľka zoo .

V súčasnosti je zoo zatvorená

Ďalšou veľkou púštnou antilopou, ktorá sa pre roky trvajúci nekontrolovaný lov ocitla v kategórii „vyhynutý vo voľnej prírode“ je oryx arabský (Oryx leucoryx). Zabíjanie týchto antilop sa pre šejkov, princov či sultánov stalo športom.

Vďaka reintrodukčným programom a snahám zoologických záhrad sa v roku 1982 podarilo prinavrátiť oryxa arabského späť do divočiny. „K úspešnému návratu oryxov do divočiny prispela aj naša zoologická záhrada. V roku 1999 naše tri geneticky silné oryxy dammah, ktoré boli v čase tiež na Červenom zozname ohrozených druhov označené ako vo voľnej prírode vyhynuté, odišli do divokej prírody Tuniska,“ pripomína riaditeľka zoo.

Na snímke je mláďatko púštnej antilopy.
Prvým tohtoročným mláďatkom v ZOO Bratislava je antilopa je samička kriticky ohrozenej púštnej antilopy.Foto: Zoo Bratislava

V súčasnosti je ZOO Bratislava, žiaľ, dočasne zatvorená pre potvrdenie vtáčej chrípky u uhynutej husi podunajskej. „Dobrou správou je, že sa nákaza zatiaľ nepotvrdila u žiadnych ďalších jedincov“, dodáva Hanuliaková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko