Na hlavný obsah

V Británii zavraždili transrodové dievča. Polícia vyšetruje podozrivú mladistvú dvojicu

Mohlo ísť o zločin z nenávisti.

V Británii zavraždili transrodové dievča. Polícia vyšetruje podozrivú mladistvú dvojicu
Na snímke je Brianna Gheyová. Foto: twitter/@jeremycorbyn

Britská polícia v utorok (14. 2.) oznámila, že vyšetruje ako možný zločin z nenávisti víkendovú vraždu 16-ročného transrodového dievčaťa na severozápade Anglicka. Podozriví sú 15-ročný chlapec a dievča. Informovala o tom agentúra Reuters. Na pamiatku zavraždenej sa vo viacerých britských mestách konali 14. februára pietne akcie.

Násilná smrť dievčaťa v meste Warrington vyvolala zdesenie v celej Británii. V Liverpoole a Bristole na Valentína organizovala spomienkové akcie transrodová komunita, informovala agentúra PA. Ďalšie podujatia sa konali v Londýne, Glasgowe či Leedse.

Briannu Gheyovú cez víkend dobodali vo warringtonskom parku. Našli ju okoloidúci. Pre podozrenie z vraždy zadržali 15-ročného chlapca a dievča v rovnakom veku. Polícia pôvodne uvádzala, že nič nenasvedčuje zločinu z nenávisti pre rodovú identite dievčaťa. Po ďalších výsluchoch podozrivých však pripustila, že vyšetruje všetky možné motívy vraždy.

„Zaoberáme sa všetkými líniami vyšetrovania, vrátane toho, či išlo o zločin z nenávisti,“ oznámila polícia v grófstve Cheshire. Zároveň vyzvala diskutujúcich na internete, aby sa zdržali špekulácií a zdieľania desinformácií o prípade.

Ako transrodové osoby sú označovaní ľudia, ktorých rodová identita nie je v súlade s ich biologickým pohlavím určeným pri narodení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet