Na hlavný obsah

V Iráne opäť vypukli demonštrácie

Iránski aktivisti po uplynutí 40-dňového obdobia smútku vyzvali na nové protesty.

V Iráne opäť vypukli demonštrácie
Na ilustračnej snímke iránska žena protestuje proti iránskej vláde. Foto: TASR/AP

Množstvo ľudí opäť protestovalo v Iráne proti politickému a duchovnému vedeniu krajiny.  Podľa výpovedí svedkov došlo vo štvrtok (16. 2.) večer k demonštráciám okrem iných aj v metropole Teherán, v miliónovom meste Mašhad i v kurdských oblastiach, informovala agentúra DPA.

Iránski aktivisti po uplynutí tradičného 40-dňového obdobia smútku za dvoch popravených demonštrantov vyzvali na nové protesty. Demonštrácie po celom Iráne vypukli ešte pred piatimi mesiacmi a ich spúšťačom bola smrť mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorú zatkla teheránska mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy.

Svedkovia informovali o mohutných protestoch v kurdských mestách Sanandadž a Kurve, kde demonštranti postavili barikády a podpaľovali kontajnery. Bezpečnostné jednotky reagovali varovnými výstrelmi do vzduchu.

V ďalších častiach krajiny opäť vyšli do ulíc i ženy. Aj v Teheráne bolo pritom počuť skandovanie „Smrť diktátorovi“ či „Žena, život, sloboda“.

Protesty v Iráne predstavujú pre tamojšie politické vedenie najťažšiu krízu za uplynulých niekoľko desaťročí, konštatuje DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet