Na hlavný obsah

V košickej knižnici vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Žiadajú odstúpenie riaditeľky

Tá sa z postu odísť nechystá.

V košickej knižnici vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Žiadajú odstúpenie riaditeľky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Knižnici pre mládež mesta Košice (KMK) panuje dusná atmosféra. Odborári vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Žiadajú odstúpenie riaditeľky. Tá sa z postu odísť nechystá.

Platnosť starej kolektívnej zmluvy v knižnici vypršala, novú stále nepodpísali. Zamestnanci preto prišli o viaceré benefity. Urovnať spor nepomohol ani mediátor.

„Hlavný problém je v rozhodovaní pani riaditeľky a v jej komunikácii. Poslednou kvapkou bolo, že odmietla plniť záväzok z kolektívnej zmluvy a dohodnúť sa na rozhodcovi,“ uviedla predsedníčka odborov KMK Eva Petrášová.

Stanovisko rozhodcu by bolo pre obe strany záväzné. Odborári preto iné východisko, ako vyhlásenie štrajkovej pohotovosti, nevideli. Majú jedinú požiadavku – odchod šéfky knižnice z funkcie. „Osobnostné predpoklady nespĺňajú nároky na túto funkciu,“ dodala Petrášová.

Riaditeľka Kamila Prextová je vo funkcii od konca roka 2019. Zvolilo ju mestské zastupiteľstvo. Pripomína, že od jej nástupu stúpli pracovníkom mzdy a niektoré pobočky prešli modernizáciou.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Odborom a zamestnancom som dala ústny prísľub, že ak sa schváli rozpočet mesta, tak im okrem ďalšej valorizácie platov vo výške desať percent, od septembra vyplatíme aj 13. a 14. platy. Ani s tým riešením však odbory nesúhlasili. Vstúpiť do sporu rozhodcom by znamenalo podstúpiť riziko, že nezoberie do úvahy neschválený rozpočet,“ priblížila riaditeľka KMK Kamila Prextová.

Na chod knižnice prispieva mesto, ročne takmer milión eur. „Riaditelia mestských podnikov predložia na nadchádzajúcom mestskom zastupiteľstve 14. marca odpočet plnenia stratégie svojich podnikov a organizácií. Na základe toho bude možné posúdiť aj činnosť a výsledky KMK,“ povedala hovorkyňa mesta Košice Jana Poľová.

Odborári tvrdia, že štrajk bude. Dátum zatiaľ nespresnili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny