Na hlavný obsah

V Lotyšsku vypukol požiar vo fabrike na výrobu bezpilotných lietadiel

Dodávajú ich do desiatok krajín sveta.

V Lotyšsku vypukol požiar vo fabrike na výrobu bezpilotných lietadiel
Ilustračná snímka hasiča. Foto: Unsplash

Na predmestí lotyšského hlavného mesta v utorok (7. 2.) vypukol požiar vo fabrike americkej firmy Edge Autonomy na výrobu bezpilotných lietadiel, ktoré sú dodávané do desiatok krajín sveta ako pre vojenské, tak civilné a akademické účely.

Fabrika dodáva drony aj ukrajinským vojakom a spojencom zo Severoatlantickej aliancie, napísala ruská redakcia BBC, podľa ktorej kalifornská spoločnosť vyrába drony slúžiace na prieskum na veľké vzdialenosti.

Úrady pre hustý dym vyzvali obyvateľov predmestia Márupe, aby zatvorili okná a dvere a vypli ventiláciu. Ubezpečujú, že obyvatelia Rigy nie sú v ohrození, uviedol server Delfi.lv.

Spoločnosť Edge Autonomy požiar vo výrobnom závode potvrdila, no zdržala sa podrobnejšieho vyjadrenia. Zástupca riaditeľa Jánis Vilmanis pripustil, že oheň spôsobil veľké škody, no presnejší rozsah ešte nie je známy.

Na mieste s plameňmi podľa Delfi bojovala päťdesiatka hasičov, ako aj tím záchranárov z rižského letiska, odkiaľ prišli aj s najväčšou cisternou v pobaltskej krajine. Na mieste boli tiež sanitky.

Dopravu v okolí riadili policajti. Vodičov nabádali, aby pokiaľ možno išli inou trasou a nepribližovali sa k požiaru.

Spoločnosť Edge Autonomy (predtým UAV Factory) vznikla v roku 2009 a patrí k najväčším dodávateľom dronov na svete. Výrobky sú dodávané do viac ako 70 krajín sveta. Predvlani obrat dosiahol 8,661 milióna eur a zisk 546 356 eur. Majiteľom podniku je americká spoločnosť Edge Autonomy Holdings, dodal server.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet