Na hlavný obsah

V Poľsku náhle zomrel český veľvyslanec Jakub Dürr

Mal 46 rokov.

V Poľsku náhle zomrel český veľvyslanec Jakub Dürr
Vo veku 46 rokov náhle zomrel český veľvyslanec v Poľsku Jakub Dürr. Foto: twitter/@mzvcr

Vo veku 46 rokov náhle zomrel český veľvyslanec v Poľsku Jakub Dürr. Vo štvrtok to na sociálnej sieti twitter oznámil český rezort diplomacie, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Ministerstvo zahraničných vecí s veľkým zármutkom oznamuje, že dnes náhle zomrel Jakub Dürr, český veľvyslanec v Poľsku. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine a jeho blízkym,“ napísali na twitteri.

Ľútosť nad náhlou smrťou diplomata vyjadril aj český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. „Ťažko sa vyrovnávam so správou, že odišiel jeden z najtalentovanejších českých diplomatov. Je mi to veľmi ľúto a v myšlienkach som s jeho rodinou a blízkymi,“ uviedol na sociálnej sieti.

Podľa MZV ČR patril medzi výrazných českých diplomatov, ktorí významne prispeli k pevnému ukotveniu Česka v EÚ. „Zanechal nezmazateľnú stopu na celkovej podobe a smerovaní českej úniovej politiky v čase nášho dospievania v Únii,“ opísal jeho prácu. Presadzoval tiež rozšírenie EÚ o západný Balkán.

Dürr v českej diplomacii pôsobil 12 rokov, veľvyslancom v Poľsku bol od decembra 2021. Predtým pracoval ako stály predstaviteľ ČR pri EÚ, bol tiež veľvyslancom v COREPER I (Výbor stálych predstaviteľov EÚ).

V minulosti pôsobil aj ako námestník ministra školstva či námestník ministra zahraničných vecí. Zastával aj funkciu prorektora pre zahraničné a vnútorné vzťahy Univerzity Palackého v Olomouci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet