Na hlavný obsah

V ruskom skladisku ropy vypukol požiar, zapríčiniť ho mal útok dronov

Incidenty s dronmi vraj hlásia tiež ďalšie oblasti Ruska.

V ruskom skladisku ropy vypukol požiar, zapríčiniť ho mal útok dronov
Na snímke dym stúpajúci z horiaceho skladiska ropy. Foto: twitter/ KyivPost

V areáli ropného skladiska v juhoruskom prístavnom meste Tuapse v noci na utorok (28. 2.) vypukol požiar. Podľa ruských médií sa tak stalo v dôsledku útoku bezpilotných lietadiel.

Informovalo o tom ruské vydanie serveru BBC, podľa ktorého incidenty s dronmi hlásia tiež ďalšie oblasti Ruska. Miestne úrady ani spoločnosť Rosnefť, ktorej skladisko patrí, sa k správam o možnom útoku dronov doteraz nevyjadrili.

Požiar v hospodárskej budove vypukol okolo druhej hodiny ráno a zasiahol plochu 200 metrov štvorcových, po zhruba hodine sa ho podarilo uhasiť. Požiar neviedol k žiadnym vážnym následkom, uviedli miestne úrady.

Telegramové kanály Astra a Baza s odvolaním sa na správy miestnych obyvateľov napísali, že areálom ropného skladiska v rozmedzí niekoľkých sekúnd otriasli dva výbuchy. Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na záchranné služby uviedla, že v blízkosti ropného skladiska v Tuapse zaznamenali dron.

Telegramové kanály s odvolaním sa na vlastné zdroje ďalej tvrdia, že dva drony sa pokúsili zaútočiť na areál ropného skladu, ale explodovali „sto metrov od zásobníka ropy“ a poškodili budovu kotolne.

Nad Petrohradom dočasne uzavreli nebo

V noci na utorok oznámili ruské úrady nález trosiek troch dronov v Belgorode neďaleko hraníc s Ukrajinou. „Nedošlo k žiadnym obetiam na životoch, ale vznikli škody: Niekde boli vyrazené okná, niekde ľahko poškodené autá,“ uviedol gubernátor Vjačeslav Gladkov. Starosta Belgorodu Valentin Demidov uviedol, že jeden z dronov vletel do okna bytu.

Gubernátor Brjanskej oblasti Alexander Bogomaz v utorok ráno uviedol, že ukrajinský dron zostrelili nad Suražským okresom blízko hraníc s Bieloruskom. Podľa Bogomaza nespôsobil žiadne obete ani škody.

Šéf Adygejskej oblasti Murat Kumpilov tiež uviedol, že okolo druhej hodiny rannej v tejto autonómnej republike na juhu Ruska zaznamenali výbuch pri obci Novyj. Podľa Kumpilova tam spadol neidentifikovaný lietajúci objekt. Záchranári našli na mieste dopadu dva krátery s priemerom asi dva metre.

V utorok dopoludnia museli dočasne prerušiť leteckú prevádzku nad druhým najväčším mestom Petrohradom po tom, ako spozorovali neidentifikovaný lietajúci objekt, uviedla RIA Novosti. V nedeľu (26. 2.) podľa bieloruskej opozície na letisku v Bielorusku poškodili dronom ruské vojenské lietadlo včasnej výstrahy A-50.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet