Na hlavný obsah

V Španielsku protestovali zdravotníci

Obviňujú vládu, že ničí systém verejného zdravotníctva

V Španielsku protestovali zdravotníci
Zdravotníci sa vrátili do ulíc počas protestu na podporu systému verejného zdravotníctva v Madride. Foto: TASR/AP

Stovky tisíce zamestnancov zdravotníctva protestovali v nedeľu (12. 2.) v španielskom Madride proti postupom tamojšej regionálnej vlády, ktorá podľa nich ničí systém verejného zdravotníctva. Informovala agentúra Reuters.

Regionálna vláda v Madride je v posledných rokoch – predovšetkým od vypuknutia pandémie koronavírusu v roku 2020 – terčom kritiky pre nedostatok zamestnancov v nemocniciach a verejných zdravotných strediskách.

Podľa demonštrantov vláda rozkladá systém verejného zdravotníctva a uprednostňuje súkromných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

„Namiesto zvýšenia platov, nám ich znížili. Sme zahltení prácou a nemáme podporu. Hrozí nám vyhynutie,“ uviedla pre Reuters Lilian Ramisová, hlavná sestra v jednom z madridských zdravotníckych centier.

Podľa hovorcu regionálnej madridskej vlády sa protestu zúčastnilo asi 250 000 ľudí, no podľa organizátorov ich bolo až jeden milión.

Protestovali aj minulý rok

Demonštranti zaplnili námestie Plaza Cibeles v španielskom hlavnom meste, skandovali a držali rôzne plagáty. Jeden z demonštrantov mal so sebou aj maketu pravicovej líderky madridskej regionálnej vlády Isabel Díazovej Ayusovej, na ktorú pripevnil nos rozprávkovej postavy Pinocchio, všíma si Reuters.

Regionálne vlády v Španielsku zodpovedajú za veľkú časť rozpočtu určeného pre zdravotníctvo. Díazová Ayusová v sobou (11. 2.) poprela, že by jej vláda rozkladala verejné zdravotníctvo v prospech súkromného sektora.

Približne 20 000 zdravotníckych pracovníkov v nedeľu protestovalo aj v meste Santiago de Compostela na severozápade Španielska. Demonštranti tam vyzývali na zachovanie verejného zdravotníckeho systému.

Desiatky tisíce ľudí pochodovalo v Madride aj vlani v novembri, keď žiadali lepšie pracovné podmienky, pripomína Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet