Na hlavný obsah

V stredisku Lešť absolvovali vojaci NATO štvordňové cvičenie

Do simulácie nasadili aj vrtuľník Black Hawk.

V stredisku Lešť absolvovali vojaci NATO štvordňové cvičenie
Na snímke je vojak počas cvičenia v Lešti. Foto: RTVS

Cez deň sa brodili snehom a bahnom, počas chladnej noci spali pod holým nebom. Aj takto vyzeralo štvordňové cvičenie medzinárodnej vojenskej jednotky NATO v stredisku Lešť. Nepriateľ v simulácii prelomil hranice východného krídla NATO. Medzinárodné jednotky sa museli premiestniť, brániť svoje pozície a zastaviť postup nepriateľa

Do simulácie bola nasadená ťažká technika aj vrtuľník Black Hawk. Slovenské, české, nemecké, slovinské a americké jednotky. Spolu viac ako 800 vojakov sa zúčastnilo štvordňového výcviku v areáli Lešť, ktorý simuloval reálne boje.

„Zhodli sme sa, že lekcia ešte mohla byť lepšia, špeciálne v spolupráci. Česká jednotka sa musí spojiť s nemeckou a musia to trénovať, lebo to nie je bežný denný tréning,“ povedal zástupca veliteľa práporu a riadiaci z nemeckej jednotky Major M. S.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vojaci museli zvládnuť aj náročné poveternostné podmienky. Spali v teréne počas chladných nocí, problémy im robili aj sneh a blato. Hlavným cieľom bolo nacvičiť si riadenie obranných pozícií v medzinárodnej spolupráci.

„Aj to medzinárodné prostredie, kde sú nútení viesť celú to komunikáciu viesť v anglickom jazyku, tak je to veľmi prínosné a vojaci sa v tom naučia pracovať a nie je to problém,“ uviedol veliteľ mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Lešti Kael Navrátil.

Mnohonárodnú jednotku NATO čaká v ďalších týždňoch príprava na osvedčenie celého práporu. To sa uskutoční už v polovici marca v rámci akcie Slovenský štít 2023.

„Každý robí inak tú taktiku a je zaujímavé vidieť tie výsledky a porovnať ich ako to robia nemeckí vojaci, my a americkí vojaci,“ podotkol veliteľ českej mechanizovanej roty a vedúci cvičenia M. S.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny