Na hlavný obsah

V Tatrách pribúdajú lyžiarske úrazy, mnohí lyžiari nevedia o Bielom kódexe

Množstvo zranení rastie najmä u detí.

V Tatrách pribúdajú lyžiarske úrazy, mnohí lyžiari nevedia o Bielom kódexe
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na tatranských zjazdovkách pribúdajú vážne lyžiarske úrazy. Leteckí záchranári hovoria o alarmujúcej bilancii zranení u detí. Mementom je tragické úmrtie osemročného chlapca vo Veľkej Rači. Mnohí lyžiari ani netušia čo je to Biely kódex. O jeho dodržiavaní ani nehovoriac.

Šesť úrazov za štvrtkové (16. 2.) predpoludnie len na zjazdovke v Tatranskej Lomnici. Záchranári riešili otrasenú tínedžerku, ale aj zrážku na svahu či poranenie po páde. Záchranári uviedli, že najčastejšie si lyžiari pri zrážke porania kĺby, kolená a členky. Snowboardisti zase zápästia, pričom sa často zrážajú s lyžiarmi. Vyskytujú sa ale aj zlomeniny a otrasy mozgu.

„Za posledné dni sme leteli k 15 prípadom lyžiarskych úrazov, z toho až šesť bolo úrazov detských,“ poznamenal lekár Leteckej záchrannej služby Václav Kurej. Jeden končil tragicky. Deti sú pritom najzraniteľnejšie a riziko stúpa s počtom lyžiarov na svahu, dodala hovorkyňa Leteckej záchrannej služby Zuzana Hopkajová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Tým najjednoduchším regulátorom množstva lyžiarov na zjazdovke sú samotné lanovky , ktoré majú svoju kapacitu, a v danej chvíli dokáže byť na zjazdovke len určitý počet lyžiarov,“ podotkol hovorca prevádzkovateľa tatranských stredísk TMR Marián Galajda.

Zjazdovky zapĺňajú prázdninujúci Poliaci , lyžiarske kurzy a blížia sa aj jarné prázdniny. Záchranári preto apelujú na dodržiavanie Bieleho kódexu, na ohľaduplnosť, zodpovednosť, žiaden alkohol a jazdu pod kontrolou.

Policajtov do stredísk nevyšlú

Po tragickej udalosti ktorá sa stala v Oščadnici sa opäť hovorí o potrebe zriadiť lyžiarsku políciu, ktorá by mala väčšie kompetencie ako záchranári či prevádzkovateľa stredísk. Ministerstvo vnútra však o vyčlenení policajtov na zjazdovky neuvažuje.

„Uvedenej tragédií z lyžiarskeho svahu je nám nesmierne ľúto, avšak predchádzať takýmto nešťastným udalostiam na svahu je možné najmä osobnou zodpovednosťou, bezpečným prístupom a obozretnosťou k druhým,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Na zjazdovkách v Jasnej a vo Vysokých Tatrách nateraz dohliada na dodržiavanie pravidiel Bieleho kódexu skipatrola. Tá má právo aspoň zablokovať skipas. „Stalo sa to viackrát. Tých lyžiarov , ktorí si nedali povedať , sa nájde dosť na všetkých zjazdovkách,“ uzatvoril Galajda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko