Na hlavný obsah

V Žehre sú po rozhodnutí súdu opäť nepokoje

Ľudia privolali políciu, tá napokon nemusela zasahovať.

V Žehre sú po rozhodnutí súdu opäť nepokoje
Na ilustračnej snímke obec Žehra. Foto: RTVS

Po tom, ako Najvyšší správny súd (NSS) SR v Žehre vyhlásil voľby starostu za neplatné, sú v dedine opäť nepokoje. Keďže sa nevedeli dohodnúť, kto má zastávať post starostu a emócie sa stupňovali, ľudia privolali políciu. Tá napokon zasahovať nemusela.

Pred dvomi dňami, NSS SR rozhodol, že v Žehre boli voľby neplatné. Víťaz volieb, Jozef Mižigár tvrdí, že on sa ešte pred vyhlásením rozsudku, vzdal mandátu starostu. Chcel aby ho nahradil jeho zástupca. 

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“Boli predpoklady, že ten súd, dopadne tak ako to dopadlo. Ak rozsudok vyhlási sudca, vtedy by mal nastúpiť predchádzajúci, tak som sa vzdal sám, aby nastúpil zástupca,” uviedol Jozef Mižigár, doterajší starosta obce Žehra.

“To vzdanie mandátu je účelové. Ide o špekuláciu. Potom, čo bol doručený rozsudok, NSS SR o neplatnosti volieb, mal by sa ujať funkcie, predchádzajúci starosta, teda pán Kandráč,” povedal Pavol Hovan, advokát bývalého starostu Žehry.

Rovnaký názor má aj ministerstvo vnútra.

“V prípade, ak NSS SR vyhlási rozhodnutie, že voľby v danej obci sú neplatné, tak v tom prípade sa daná osoba nemá akého mandátu vzdávať. A to, pretože ním nedisponuje. Až do riadneho uskutočnenia ďalších volieb slúži v tejto funkcii predchádzajúci starosta,” ozrejmila Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva vnútra SR. A ním je Marián Kandráč.

Obec Žehra dnes vedie zástupca doterajšieho starostu, Ladislav Horváth. RTVS sa s ním chcela stretnúť osobne, no keďže na obecnom úrade je dnes nestránkový deň, do vnútra sa nedostala.

Advokát bývalého starostu, ktorý sa tak zatiaľ nemôže vrátiť na stoličku prvého muža Žehry a viesť obec do doplnkových volieb, to chce riešiť žalobou. 

V Žehre si budú voliť v doplnkových voľbách nového starostu, 25. marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny