Na hlavný obsah

Väčšina Fínov je za to, aby ich krajina vstúpila do NATO bez čakania na Švédsko

Vyplýva z prieskumu verejnej mienky.

Väčšina Fínov je za to, aby ich krajina vstúpila do NATO bez čakania na Švédsko
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Väčšina Fínov je za to, aby ich krajina vstúpila do Severoatlantickej aliancie samostatne a nečakala na Švédsko, ak by sa prístupový proces v prípade Štokholmu pretiahol. Podľa agentúry Reuters to vyplýva z prieskumu verejnej mienky, ktorý vo štvrtok (2. 2.) zverejnil denník Ilta-Sanomat.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v posledných dňoch opakovane naznačil, že Ankara by mohla dať súhlas so začlenením Fínska do NATO zvlášť, bez ohľadu na Švédsko, s ktorým má Turecko čoraz napätejšie vzťahy okrem iného pre údajné poskytovanie švédskeho útočiska kurdským radikálom.

Rozhorčenie Turecka vyvolalo tiež januárové protestné zapálenie koránu v Štokholme, proti ktorému švédske úrady s poukazom na slobodu prejavu nezasiahli.

V prieskume publikovanom denníkom Ilta-Sanomat 53 percent respondentov odpovedalo negatívne na otázku, či by Fínsko malo čakať na Švédsko aj v prípade, že by ratifikácia začlenenia Švédska trvala dlhšie, napríklad pre odpor Turecka. Len 28 percent opýtaných podporilo spoločný vstup.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet