Na hlavný obsah

Ruskí žoldnieri sa zmocnili dediny neďaleko Bachmutu, tvrdí Prigožin

O Bachmut sa vedú krvavé boje.

Ruskí žoldnieri sa zmocnili dediny neďaleko Bachmutu, tvrdí Prigožin
Zničené centrum mesta Bachmut po ruskom ostreľovaní v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Na stene budovy sa nachádza nápis Bachmut miluje Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Žoldnieri ruskej Vagnerovej skupiny, ktorú Moskva zapojila do vojny na Ukrajine, sa zmocnili dediny Krasna Hora blízko mesta Bachmut v Doneckej oblasti. Uviedol to v nedeľu (12. 2.) šéf tejto polovojenskej organizácie Jevgenij Prigožin. Jeho tvrdenie nebolo možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov, tím tohto ruského oligarchu však na sociálnej sieti Telegram uverejnil zábery, ktoré ukazujú členov Wagnerovej skupiny pred značkou na okraji obce.

„Útočné jednotky Vagnerovej skupiny dnes získali obec Krasna Hora,“ cituje z oznámenia šéfa Vagnerovej skupiny agentúra AFP. Uvedená dedina leží na sever od Bachmutu neďaleko okraja mesta, o ktoré sa v posledných týždňoch vedú krvavé boje.

Skoršie správy naznačovali, že Rusi sa tam snažia ukrajinské jednotky obkľúčiť, pričom Kyjev opakovane hlásil odrazené útoky okupantov, okrem iného na Krasnú Horu. V tej pred vojnou žilo vyše 600 ľudí, uviedla agentúra Reuters.

Ruské a ukrajinské úrady sa k údajnému posunu frontu v prvých hodinách nevyjadrili. Informáciu o dobytí dediny popoludní zdieľal aj Julian Röpcke z nemeckého denníka Bild, ktorý vývoj na východe Ukrajiny dlhodobo mapuje. Ruská invázna sila sa podľa neho zmocnila ďalšej lokality dôležitej pre ukrajinskú obranu Bachmutu.

Prigožinovo vyjadrenie prišlo dva dni po publikovaní rozhovoru. V ňom oligarcha blízky ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi špekuloval o ďalšom vývoji vojny. Okrem iného uviedol, že ruský plán na prevzatie východu Ukrajiny môže trvať rok a pol až dva roky. Podľa denníka The Guardian je Prigožinovo vyhlásenie dôkazom, že časť velenia v Moskve počíta s dlhotrvajúcim konfliktom.

Vojna by sa mohla pretiahnuť aj na tri roky, ak by sa Moskva rozhodla ovládnuť celé ukrajinské územie na východ od rieky Dneper, uviedol Prigožin. Povedal to v rozhovore pri príležitosti blížiaceho sa ročného výročia od ruskej invázie na Ukrajinu.

Chce odviezť pozornosť od vlastných káuz

Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) je Prigožinovým cieľom odviesť pozornosť od vlastných káuz a zlepšiť upadajúcu povesť svojej žoldnierskej sily. Kremeľ sa jeho aj celú Vagnerovu skupinu snaží dať do pozadia, okrem iného tým, že Prigožinovi odobral právo naberať bojovníkov vo väzniciach, uvádza ISW v sobotňajšom (11. 2.) komentári k rozhovoru. Reuters poznamenal, že Prigožin sa v minulosti púšťal do stretov s ruským ministerstvom obrany, ktoré obvinil zo snahy privlastniť si úspechy vagnerovcov.

Ukrajinskí predstavitelia očakávajú skorý útok ruských jednotiek, možno ešte pred prvým výročím začiatku vojny, ktoré pripadá na 24. februára. Zároveň však spochybňujú schopnosť nepriateľa vykonať úspešnú ofenzívu.

„S veľkou ofenzívou, ako tomu hovoria, majú Rusi veľké problémy,“ uviedol šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov. Avizovaný ruský útok podľa neho zďaleka nepokračuje podľa plánu. „Rusi majú veľké problémy“ a ukrajinské jednotky ich úspešne odrážajú, cituje Danilova ruskojazyčná verzia serveru BBC News.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet