Na hlavný obsah

Vagnerovci údajne dobyli strategickú dedinu pri Bachmute

V meste a okolí stále prebiehajú ťažké boje.

Ruská súkromná vojenská spoločnosť Vagnerova skupina oznámila, že v piatok (17. 2.) dobyla dedinu Paraskoviivka severne od ukrajinského mesta Bachmut, ktorá je dôležitá z taktického hľadiska. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Šéf skupiny Jevgenij Prigožin uviedol, že Paraskoviivka severne od Bachmutu je úplne pod kontrolou vagnerovcov. V okolí východoukrajinského Bachmutu prebiehajú neustále a ťažké boje už celé mesiace.

Dobytie dediny sa nedalo nezávisle potvrdiť a vo večernej správe ukrajinského generálneho štábu sa toto tvrdenie vagnerovcov nespomínalo.

Ruskí blogeri venujúci sa armáde napísali, že Paraskoviivka je dôležitým priesečníkom v ukrajinských obranných líniách. Ak dobyjú aj susedné dediny Verchivka, Berchivka a Jahidne, ukrajinské sily v Bachmute sa už nebudú dať zásobovať zo severu.

Prigožin využil oznámenie na podpichnutie ruského ministerstva obrany, keď uviedol, že tento úspech na bojisku sa podaril napriek „blokovaniu munície“.

Boj bol podľa neho vyčerpávajúci a krvavý. Vagnerova skupina žoldnierov, ktorá využíva aj väzňov naverbovaných v ruských väzniciach, nedávno kritizovala fakt, že už od ruskej armády nedostáva dostatok munície.

Výzva na odchod z mesta

Ukrajinská vláda predtým vyzvala všetkých obyvateľov Bachmutu, aby ušli, pretože sa očakáva pokračovanie ťažkých bojov.

„Ak ste rozumní, uznávate zákony a ste aj vlastenci, potom by ste mali mesto okamžite opustiť,“ apelovala v piatok ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

V ťažko skúšanom Bachmute sa ešte stále nachádza niekoľko tisíc ľudí. Podľa vlády tam predtým zabili päť civilistov a deväť ďalších utrpelo zranenia. V tomto meste v Doneckej oblasti, ktoré malo kedysi 70 000 obyvateľov, je teraz približne 6 000 civilistov, uviedla Vereščuková.

Mnohí seniori v Bachmute nechcú odísť zo svojich domovov, pretože sú ich jediným majetkom, alebo nechcú opustiť svoje rodisko. Niektorí zasa sympatizujú s Ruskom.

Straty vangerovcov

Podľa Bieleho domu prišla Vagnerova skupina od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pred takmer rokom o viac ako 30 000 mužov. Zhruba 9 000 jej príslušníkov pritom padlo v akcii. Informovala o tom agentúra Reuters.

Spojené štáty odhadujú, že 90 % vagnerovcov zabitých na Ukrajine od decembra boli odsúdenci, povedal hovorca Bieleho domu John Kirby.

Polovicu z celkového počtu padlých zabili od polovice decembra, keď sa zintenzívnili boje o východoukrajinské mesto Bachmut. Uviedol to zástupca Národnej bezpečnostnej rady s odvolaním sa na novo odtajnené spravodajské informácie.

Kirby povedal, že vagnerovci v Bachmute a okolí v posledných dňoch zaznamenali postupné zisky, ale po mnohých mesiacoch a za „zničujúcu cenu, ktorá nie je udržateľná“.

„Je možné, že nakoniec v Bachmute úspejú, ale nebude to pre nich mať žiadny skutočný význam, pretože to nemá žiadny skutočný strategický význam,“ povedal Kirby. Dodal, že ukrajinské sily na Donbase udržiavajú silné obranné línie.

Kirby povedal, že Vagnerova skupina naďalej výrazne spolieha na väzňov, ktorých poslali do vojny bez výcviku a vybavenia, hoci zakladateľ skupiny Jevgenij Prigožin nedávno tvrdil, že prestal do bojov na Ukrajine naberať väzňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet