Na hlavný obsah

Valné zhromaždenie OSN vyzvalo Rusko, aby okamžite stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny

Ide o právne nezáväzné stanovisko.

Valné zhromaždenie OSN vyzvalo Rusko, aby okamžite stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny
Ilustračná snímka -Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN). Foto: TASR/AP

Valné zhromaždenie OSN v novej rezolúcii znovu vyzvalo Rusko, aby okamžite stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny, kde posledný rok Moskva vedie útočnú vojnu. Text v predvečer (štvrtok – 23. 2.) prvého výročia invázie podporilo 141 krajín. Proti bolo sedem delegácií a ďalších 32 sa zdržalo. Spoločne s Ruskom sa proti nemu postavili tiež Bielorusko, Eritrea, Mali, Nikaragua, Severná Kórea a Sýria.

Za rezolúciu hlasoval rovnaký počet krajín ako za podobné, rovnako právne nezáväzné stanovisko prijaté vlani v marci. Vtedy bolo proti len päť krajín. Na jeseň potom prešla hlasmi 143 krajín ku piatim rezolúcia odsudzujúca ruskú anexiu štyroch oblastí na východe Ukrajiny, ktoré ruské sily čiastočne kontrolujú.

Nový text schválený v predvečer prvého výročia ruskej invázie okrem obnovenia medzinárodne uznávaných hraníc Ukrajiny volá aj po „spravodlivom a trvalom mieri“. Uznesenie navrhnuté Kyjevom a desiatkami jeho spojencov tiež vyzýva na zastavenie bojov. Tie pripravili o život tisíce, ak nie desaťtisíce ľudí a milióny Ukrajincov vyhnali z domovov.

Podľa agentúry AFP spojenci Ukrajiny dúfali, že dnes vo VS OSN vybudujú aspoň rovnako širokú koalíciu ako pri októbrovom hlasovaní o anexiách. Tento cieľ však nedosiahli: hlasovania sa zdržali mnohé africké krajiny alebo aj Čína, India a Pakistan.

Denník The New York Times v analýze vývoja na medzinárodnej scéne poznamenáva, že mnohé z týchto „neutrálne“ vystupujúcich krajín od začiatku ruskej agresie poskytli Moskve významnú ekonomickú alebo diplomatickú podporu. „A aj niektoré z krajín, ktoré pôvodne súhlasili s odsúdením Ruska, vidia vojnu ako problém niekoho iného. Začali sa odvtedy posúvať k neutrálnejšiemu stanovisku,“ dodáva denník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko