Na hlavný obsah

Veterinári objavili nové ohniská vtáčej chrípky. Zlikvidovať musia tisíce kusov hydiny

Nachádzajú sa v okresoch Galanta, Levice a Košice-okolie.

Veterinári objavili nové ohniská vtáčej chrípky. Zlikvidovať musia tisíce kusov hydiny
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Veterinári potvrdili nové ohniská vtáčej chrípky, a to na Farme Lúčny dvor v okrese Galanta, ako aj v drobnochove v Ipeľských Úľanoch v okrese Levice. Výskyt vtáčej chrípky sa zistil aj u voľne žijúceho vtáctva, u labute, v lokalite Turňa nad Bodvou v okrese Košice-okolie.

Informovala o tom v stredu (1. 2.) Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR. Úradné vzorky podľa veterinárov potvrdili v utorok (31. 1.).

Veterinárna správa spresnila, že na Farme Lúčny dvor je spolu 5 665 kusov hydiny (nosnice, brojlery, morky, kačice) s rýchlym priebehom nákazy a so zvýšenými úhynmi. Usmrtiť ich majú vo štvrtok (2. 1.).

Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Galanta vydala pre ohnisko nákazy Lúčny dvor opatrenia. Vytýčila ochranné pásmo 3 kilometre (Jánovce, Pusté Úľany- Lúčny dvor) a pásmo pozorovania 10 kilometrov pre okolité obce.

Mapa ochranného pásma a pásma výskytu - ohnisko Farma Lúčny dvor
Mapa ochranného pásma a pásma výskytu – ohnisko Farma Lúčny dvorFoto: ŠVPS SR

Druhým ohniskom podľa ŠVPS je drobnochov hrabavej hydiny u chovateľa v Ipeľských Úľanoch s 50 kusmi hydiny. „Ohnisko potvrdili 31. januára, v ten istý deň zvyšok hydiny v ohnisku usmrtili. Opatrenia nariadila RVPS Levice,“ doplnila veterinárna a potravinová správa.

Tretím novým ohniskom je uhynutá labuť veľká z lokality Turňa nad Bodvou. Príslušné opatrenia vydala RVPS Košice-okolie.

ŠVPS pripomenula, že v dňoch 21. až 27. januára sa potvrdila vtáčia chrípka u voľne žijúcich labutí v lokalite obce Jakubov, obce Doľany a obce Budmerice. U vtákov chovaných v zajatí sa zistil výskyt nákazy u vtáctva žijúceho v Zoologickej záhrade Bratislava.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko