Na hlavný obsah

Vietor a sneh zúrili aj v Čechách. Bez elektriny bolo asi 100 000 domácností

Situácia bola podobná aj v Maďarsku.

Vietor a sneh zúrili aj v Čechách. Bez elektriny bolo asi 100 000 domácností
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

V Českej republike spôsobili popadané stromy v dôsledku silného vetra a sneženia výpadky elektriny. Bez prúdu bolo v sobotu ráno takmer 100 000 domácností. Počasie komplikovalo aj situáciu na cestách. Informujú o tom spravodajské servery Novinky.cz. a iDNES.cz.

K 8.00 h evidovali České energetické závody (ČEZ) zhruba 70 000 domácností bez elektriny, viac ako 130 porúch na vysokom napätí a desiatky porúch na napätí nízkom. Ďalších 20 000 domácností bolo bez prúdu na distribučnom území spadajúcom pod energetickú spoločnosť E.ON. Popoludní sa ich počet podľa slov hovorcu Romana Šperňáka znížil len na približne 1 500.

Hovorkyňa ČEZ Soňa Holingerová priblížila, že najkomplikovanejšia situácia bola v Moravskosliezskom, Stredočeskom a Královohradeckom kraji. Tisíce domácností nemali elektrinu ani v Libereckom a Úsťanskom kraji. Firma E.ON zase hlásila najviac porúch na južnej Morave, Vysočine a v Juhočeskom a Zlínskom kraji.

Hasičský zbor ČR na twitteri informoval, že počas soboty do 15.00 h riešili jeho príslušníci naprieč krajinou 1 711 udalostí súvisiacich s technickou pomocou v dôsledku počasia. Dopoludnia zasahovali pri 200 udalostiach hlavne v horských oblastiach – Krkonoše, Beskydy, Jeseníky a Vysočina.

Podľa predpovedí počasia by mohlo v ČR cez víkend na horách napadnúť až pol metra snehu.

Situácia v Maďarsku

Silný vietor v Maďarsku v sobotu zanechal po sebe vyvrátené stromy, poškodené budovy, strešné konštrukcie i autá a skomplikoval i železničnú dopravu. Podľa agentúry MTI do popoludňajších hodín volali požiarnikov na pomoc pri odstraňovaní následkov vo vyše 2300 prípadoch, najviac v oblasti Zadunajska.

Hovorca Celoštátneho riaditeľstva civilnej ochrany (OKF) Dániel Mukics uviedol, že najviac škôd zaznamenali v Šomodskej, Baranskej, Fejérskej, Tolnianskej, Vesprémskej a Zalianskej stolici.

Dodávka elektriny bola pre potrhané vedenie prerušená na vyše 100 000 odberných miestach po celej krajine. Vyvrátené stromy skomplikovali aj železničnú dopravu v okolí Veszprému i na ďalších miestach.

V Sárospataku v Boršodsko-abovsko-zemplínskej stolici strhol vietor strechu plavárne, návštevníkov sa podarilo včas evakuovať. Nikto sa nezranil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet