Na hlavný obsah

Vláda v Indii vyzvala ľudí, aby svätého Valentína slávili objatím kráv

Majú tak podporiť hinduistické hodnoty.

Vláda v Indii vyzvala ľudí, aby svätého Valentína slávili objatím kráv
Namiesto osláv romantickej lásky odporučila indická vláda ľuďom, aby sviatok svätého Valentína pojali ako deň objatia kráv a podporili tak hinduistické hodnoty. Foto: twitter/Per Second News

Namiesto osláv romantickej lásky odporučila indická vláda ľuďom, aby sviatok svätého Valentína pojali ako deň objatia kráv a podporili tak hinduistické hodnoty. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na stredajšie (8. 2.) vyhlásenie indickej vládnej rady pre ochranu zvierat.

Objímanie kráv, ktoré sú v hinduizme považované za posvätné zvieratá, podľa vlády prinesie emočné bohatstvo a kolektívne šťastie.

Odkaz ľuďom objímať 14. februára namiesto svojich partnerov kravy označili niektorí za absurdný. „Je to šialené. Popiera to logiku,“ povedal agentúre AP politický analytik Nilandžan Mukhopadhjaj.

Od začiatku 90. rokov, keď India začala proces ekonomickej liberalizácie, začalo mnoho ľudí oslavovať Valentína ako akýkoľvek iný indický sviatok. Obzvlášť mladá generácia deň trávi v parkoch a reštauráciách a na večierkoch bez ohľadu na ich náboženské vyznanie. Mnohí hinduisti ale tvrdia, že tento západný sviatok ide proti tradičným indickým hodnotám.

V posledných rokoch na deň svätého Valentína radikálne skupiny hinduistov napádali v Indii obchody a pálili tam valentínske želania a darčeky, rovnako vyháňali páry držiace sa za ruky z reštaurácií a parkov. Podľa radikálnych organizácií ako Šiv Sena a Badžrang sviatok podporuje promiskuitu.

Nacionalistická hinduistická vláda súčasného premiéra Naréndry Módího sa snaží podporovať hinduistické hodnoty na úkor sekulárneho štátu. Takmer 80 percent z 1,4 miliardy obyvateľov Indie sa hlási k hinduizmu, moslimovia tvoria asi 14 percent obyvateľov a kresťania, sikhovia a džinisti šesť percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet