Na hlavný obsah

Vo svete sa potvrdil piaty prípad úplného vyliečenia človeka s HIV

Jeho liečebný proces zahŕňal vysokorizikovú transplantáciu kostnej drene.

Vo svete sa potvrdil piaty prípad úplného vyliečenia človeka s HIV
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Vo svete sa potvrdil piaty prípad úplného vyliečenia človeka s HIV. Pre ochranu jeho identity o ňom lekári hovoria len ako o päťdesiattriročnom „pacientovi z Düsseldorfu“. Muž ani štyri roky po tom, čo prestal brať lieky proti HIV, nemá v tele známky tohto vírusu.

Jeho liečebný proces však zahŕňal vysokorizikovú transplantáciu kostnej drene a metóda tak nie je aplikovateľná na širšiu populáciu nakazených. Oznámili to a odborne opísali experti z univerzitnej kliniky v Düsseldorfe v článku v časopise Nature Medicine.

„Naozaj ide o vyliečenie, nie len o dlhodobé ustúpenie príznakov. Ide samozrejme o symbol nádeje. Ale stále zostáva veľa práce, ktorú treba urobiť, „uviedol jeden z autorov článku, lekár Björn-erik Jensen.

Todd Ellerin z massachusettskej lekárskej inštitúcie South Shore Health uviedol, že hoci súčasnou metódou nemožno liečiť širšiu populáciu, ide o „krok dopredu, ktorý vede pomáha chápať, čo liečenie HIV vyžaduje“.

Pre väčšinu ide o doživotné ochorenie

Na svete podľa OSN žilo v roku 2021 asi 38,4 milióna ľudí s HIV. Pre väčšinu z nich ide o doživotné ochorenie, s ktorým je ale vďaka liekom v rozvinutých krajinách možné žiť dlhý a relatívne zdravý život. Existujú tiež štúdie, ktoré sa zaoberajú vývojom vakcíny proti HIV, napísal web stanice ABC News.

Pred vyliečením pacienta z Düsseldorfu boli známe podobné prípady v Berlíne, Londýne, New Yorku a vo výskumnom lekárskom centre City of Hope v Kalifornii.

Všetkým týmto pacientom diagnostikovali aj leukémiu. Lekári preto pri ich liečbe okrem chemoterapie zvolili aj vysokorizikovú transplantáciu kostnej drene.

Ich darcami boli zástupcovia asi jedného percenta populácie, ktoré nemá na povrchu bielych krviniek bielkovinu CCR5, na ktorú sa vírus HIV viaže, a je tak proti HIV de facto prirodzene imúnny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet