Na hlavný obsah

Vo veku 84 rokov zomrel režisér Juraj Jakubisko

Správu o jeho úmrtí potvrdila dcéra Janette.

Vo veku 84 rokov zomrel režisér Juraj Jakubisko
Na snímke režisér Juraj Jakubisko počas uvedenia knihy Juraj Jakubisko: Perinbaba. Foto: TASR/Dano Veselský

Vo veku 84 rokov zomrel v Prahe v noci v piatok (24. 2.) slovenský filmový režisér Juraj Jakubisko. RTVS to v sobotu (25. 2.) krátko po polnoci potvrdila režisérova dcéra a herečka Janette Jakubisková.

Jakubisko sa preslávil filmami ako Tisícročná včela, Nevera po slovensky, Sedím na konári a je mi dobre, ale napríklad aj historickým veľkofilmom Bathory či rozprávkou Perinbaba.

Obdiv od divákov aj kritikov

Vo svete najznámejší slovenský režisér mal vyhranený autorský rukopis, ktorý obdivujú filmoví nadšenci, ale aj odborníci na celom svete. Neraz ho zaň označujú prívlastkom slovenský Fellini.

Po absolvovaní Strednej umelecko-priemyselnej školy v Bratislave absolvoval pražskú FAMU (1966). V čase nástupu novej filmovej česko-slovenskej vlny natočil za štyri roky tri dlhometrážne filmy. Výrazným výtvarným prejavom zaujal už v debute Kristové roky (1967) a potom vo filmoch Zbehovia a pútnici (1968) a Vtáčkovia, siroty a blázni (1968).

Svoj v poradí štvrtý dlhometrážny film – Dovidenia v pekle, priatelia – mohol dokončiť až v roku 1990, keďže dostal po potlačení Pražskej jari zákaz od normalizátorov a smel pripravovať len krátkometrážne filmové snímky. Výnimkou bola celovečerná snímka podľa scenára básnika Mikuláša Kováča Postav dom, zasaď strom (1979).

Cenzúra umelca pokračovala

Nasledovala znova kritika od štátnych orgánov a smel pripravovať len komédie ako Nevera po slovensky (1979), či rozprávky ako seriál Teta (1987) a podľa neho neskôr filmovú verziu Pehavý Max a strašidlá (1987).

Podarilo sa mu však v spolupráci so spisovateľom Petrom Jarošom pripraviť historický film Tisícročná včela (1983), ktorý patrí spolu s rozprávkou Perinbaba (1985) medzi klenoty slovenskej kinematografie.

Snímka Tisícročná včela zaujala aj na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach (1984), kde získala cenu Zlatý Fénix, či cenu ako najlepší film na festivale v španielskej Seville (1984).

Tesne pred novembrom 1989 mala premiéru jeho opäť celovečerná snímka Sedím na konári a je mi dobre (1989), ktorá získala ďalšie medzinárodné ocenenia a tvorba Juraja Jakubiska sa stala známou na celom svete.

Filmový režisér, scenárista, kameraman, výtvarník Juraj Jakubisko si preberá cenu Igric za celoživotný prínos slovenskej kinematografii.
Filmový režisér, scenárista, kameraman, výtvarník Juraj Jakubisko si preberá cenu Igric za celoživotný prínos slovenskej kinematografii.Foto: TASR

Nasledovali už legendárne filmy Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (1992), Nejasná správa o konci sveta (1997), Post coitum (2004), historický veľkofilm Bathory (2008), či ostatná rozprávka Perinbaba a dva svety, ktorej očakávaná premiéra príde teda až po smrti režiséra.

Viaceré jeho filmy mali premiéru v STV a vznikli v koprodukcii RTVS, neskôr v jeho produkčnej spoločnosti, ktorú založil spolu s manželkou a herečkou Deanou Horváthovou-Jakubiskovou.

Z prvého manželstva mal dcéru Janette a z druhého manželstva syna Jorika. Ku sklonku života prekonal viacero infarktov. V roku 2012 mu transplantovali srdce. Juraj Jakubisko sa narodil v Kojšove 30. apríla 1938 a zomrel v Prahe 24. februára 2023. Zostalo po ňom dielo obrovskej umeleckej hodnoty. Česť jeho pamiatke!

Slovenský režisér Juraj Jakubisko.
Slovenský režisér Juraj Jakubisko.Foto: TASR

Osobnosti spomínajú na Jakubiska

Režisér Juraj Jakubisko po sebe zanechal legendárne diela, ktoré tu zostanú pre celé generácie. Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) to uviedol na sociálnej sieti. Zároveň vyjadril úprimnú sústrasť rodine a blízkym zosnulého režiséra.

Vyzdvihol diela ako Tisícročná včela, Nejasná správa o konci sveta, Nevera po slovensky, Sedím na konári a je mi dobre, Bathory či Perinbaba, ktorá podľa jeho slov „neodmysliteľne patrí ku každým slovenským Vianociam.“

Opustil nás jeden z najväčších umelcov našej doby. Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) to uviedol v sobotu (25. 2.) v reakcii na úmrtie filmového režiséra Juraja Jakubiska.

Kollár poukázal na to, že okrem filmovej tvorby sa Juraj Jakubisko venoval aj charite, pomohol mnohým nadaným deťom. „Budem si ho pamätať ako charizmatického človeka, ľudského, s krásnym srdcom,“ napísal na sociálnej sieti.

Predseda NR SR dodal, že ide o obrovskú stratu pre Slovensko, ale aj pre Česko. „Odpočívajte v pokoji majstre, budete nám chýbať,“ uviedol Kollár.

Magický svet režiséra Juraja Jakubiska nám bude chýbať. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti. Rodine, priateľom a všetkým spolupracovníkom zosnulého režiséra vyjadrila úprimnú sústrasť.

Hlava štátu označila Jakubiska za najslávnejšieho slovenského režiséra. Vyzdvihla množstvo filmových ocenení, ktoré počas svojej umeleckej kariéry získal. „Jeho výnimočný filmársky štýl dostal Slovensko do veľkého filmového sveta. Slovenský Fellini, ako ho často volali, miloval voľnosť a fantáziu a nechával pre ne priestor aj vo svojich filmoch,“ komentovala.

Snímky Sedím na konári a je mi dobre, Tisícročná včela, Dovidenia v pekle, priatelia či Nejasná správa o konci sveta, sa podľa prezidentky stali súčasťou nášho kultúrneho dedičstva. „Rozprávka Perinbaba nám už ako deťom pomohla objaviť čaro obyčajných vecí,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko