Na hlavný obsah

Voľby starostu obce Vojany sú neplatné

Rozhodol o tom Najvyšší správny súd.

Voľby starostu obce Vojany sú neplatné
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Voľby starostu obce Vojany v okrese Michalovce sú neplatné. Rozhodol o tom Najvyšší správny súd (NSS) SR.

Dôvodom je, že došlo k manipulácii volebných výsledkov vo forme zneplatnenia hlasovacích lístkov v neprospech žalobcu.

Rozhodnutie je právoplatné. V stredu (8. 2.) o tom informoval hovorca súdu Michal Hajtol.

„Žalobca poukázal na výsledky volieb zverejnené Štatistickým úradom SR. Podľa nich vo voľbách starostu obce Vojany získal žalovaný 133 hlasov. Žalobca získal 129 hlasov, pričom vo voľbách vydali a odovzdali 394 obálok. Platných hlasovacích lístkov pre voľby starostu obce bolo 364,“ uviedol Hajtol.

Ako ďalej uviedol, na základe vyhodnotenia neplatných hlasovacích lístkov, na ktorých zakrúžkovali poradové čísla viacerých kandidátov rôznymi perami, dospel súd k záveru, že došlo k zneplatneniu hlasovacích lístkov v neprospech žalobcu. A to dodatočným zakrúžkovaním poradových čísel ďalších kandidátov.

„Mohlo sa tak stať buď bezprostredne po hlasovaní voličov do prenosnej volebnej schránky, mimo kontroly všetkých členov volebnej komisie, alebo pri sčítaní všetkých odovzdaných hlasov vo volebnej miestnosti. Počet takto „dokrúžkovaných“ hlasovacích lístkov pritom prevyšuje rozdiel vo volebnom výsledku medzi žalobcom a žalovaným,“ priblížil Hajtol.

NSS SR tiež vzal do úvahy ďalšie zistené okolnosti, a to vymenovanie troch členov miestnej volebnej komisie žalovaným, starostom obce nad rámec zákona. V dôsledku toho získali dvaja jeho rodinní príslušníci a jedna zamestnankyňa obce prístup k hlasovacím lístkom a sčítavaniu hlasov.

„Rovnako tiež prítomnosť takto navyše vymenovaného člena pri hlasovaní voličov do prenosnej volebnej schránky, po ktorom bol vytvorený priestor na narábanie s odovzdanými hlasovacími lístkami mimo kontroly volebnej komisie,“ dodal Hajtol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny