Na hlavný obsah

Vražda Jána Kuciaka otriasla Slovenskom. Obvinení nepoznajú verdikt ani po piatich rokoch

Ovplyvnila politiku aj vnímanie novinárov.

Vražda Jána Kuciaka otriasla Slovenskom. Obvinení nepoznajú verdikt ani po piatich rokoch
Na snímke protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko v Bratislave 5. apríla 2018. Foto: TASR

Vražda mladého novinára Jána Kuciaka, ktorá sa odohrala 21. februára 2018 vyvolala najväčšiu vlnu protestov od pádu bývalého režimu, ktoré vyústili do demisie vtedajšieho premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Jeho strana Smer-SD potom v parlamentných voľbách v roku 2020 utrpela porážku a odišla do opozície.

Ľudia po vražde protestovali proti prepojeniu politiky a mafie. Podozrivých z vraždy zatkli pol roka na to. Kuciakov vrah ex-vojak Miroslav Marček dostal trest odňatia slobody na 25 rokov. Rovnako ako jeho pomocník, Tomáš Szabó.

Podnikateľa Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú, oboch podozrivých z objednania vraždy, súd najprv v septembri 2020 spod obžaloby oslobodil. Najvyšší súd však rozsudok v júni 2021 zrušil.

Vlani vo februári obaja stáli pred súdom v novom pojednávaní, počas ktorého sa spojila kauza plánovania Kuciakovej vraždy s iným prípadom plánovaných vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho, z ktorých sú Kočner a Zsuzsová tiež podozriví.

Kuciak, ktorého zavraždili vo veku 27 rokov, pracoval pre server Aktuality.sk. Často písal o prípadoch, ktoré súviseli s podnikateľom Kočnerom, ktorý sa novinárovi vyhrážal.

Vražda Kuciaka a jeho snúbenice sa odohrala v novinárovom dome v obci Veľká Mača. Kušnírovú zastrelili jedným výstrelom do hlavy, Kuciaka dvoma výstrelmi do srdca. Strelec použil pištoľ kalibru deväť milimetrov.

Zmeny v politike

Vražda vyvolala na Slovensku najväčšie demonštrácie od pádu bývalého štátneho režimu v roku 1989. Ľudia protestovali proti vtedajšiemu premiérovi Robertovi Ficovi a ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.

Andrej Kiska, ktorý v tom čase pôsobil ako prezident, vyzval na rekonštrukciu vlády alebo na predčasné voľby. Demisiu podali slovenský minister kultúry Marek Maďarič, minister vnútra Kaliňák, ku ktorému viedli nitky niektorých korupčných prípadov, o ktorých písal Kuciak, a tiež premiér Fico, ktorého nahradil vicepremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Z vraždy Kuciaka a Kušnírovej nakoniec obvinili päť ľudí: Miroslav Marček, Tomáš Szabóa, Alena Zsuzsová ako druhotná objednávateľka zločinu a Zoltán Andruskó ako sprostredkovateľ; z objednania vraždy novinára bol v marci 2019 obvinený Kočner.

Objednávku Kuciakovej vraždy podľa dostupných informácií Zsuzsová, ktorú médiá označujú za osobu blízku Kočnerovi, odovzdala sprostredkovateľovi Andruskóovi, ktorý najal bývalého vyšetrovateľa Szabóa a exvojaka Marčeka.

Polícia pôvodne ako vraha označila Szabóa, neskôr sa ale k streľbe priznal Marček, ktorý pôvodne vystupoval ako vrahov vodič. V októbri 2019 podal prokurátor obžalobu na štvoricu ľudí, piaty obvinený Andruskó, ktorý s políciou spolupracoval pri vyšetrovaní, uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, na základe ktorej si mal vo väzení pôvodne odpykať desať rokov.

Na pokyn súdu, ktorý mal k tomuto riešeniu výhrady, Andruskó na konci roka 2019 uzavrel novú dohodu a pristúpil na prísnejší trest 15 rokov väzenia.

Prísnejšie rozsudky

Po začatí súdneho pojednávania v polovici januára 2020 Andruskó na súde uviedol, že bol sprostredkovateľom novinárovej vraždy medzi tromi zo štyroch obžalovaných v prípade. Marček na súde priznal vinu. Opísal, ako skutok vykonal, a tiež ďalšie okolnosti. Na začiatku apríla 2020 ho súd odsúdil na 23 rokov väzenia.

V decembri toho roku slovenský najvyšší súd sprísnil Marčekovi trest o dva roky na 25 rokov väzenia. Bývalý šéf slovenskej civilnej tajnej služby SIS a niekdajší novinár Peter Tóth v polovici januára 2020 na súde povedal, že zorganizoval sledovanie Kuciaka a ďalších reportérov.

Obstarávateľom podľa neho bol Kočner. Ten bol ten čas vo väzbe kvôli prípadu falšovania zmeniek, v ktorom ho vo februári 2020 odsúdili na dlhoročný trest, v januári 2021 mu slovenský najvyšší súd potvrdil 19 rokov väzenia.

Na začiatku septembra 2020 súd Kočnera a Zsuzsovú oslobodil spod obžaloby a uznal vinným len Tomáša Szabóa. Kočner dostal iba peňažný trest za nedovolené ozbrojovanie. Zsuzsovú však v decembri 2020 špecializovaný trestný súd uznal vinnou zo sprostredkovania inej vraždy a vymeral jej trest 21 rokov väzenia, rozsudok nadobudol právoplatnosť v roku 2021.

Pamiatku si uctila aj prezidentka

Pamiatku Kuciaka a Kušnírovej uctila vlani vo februári slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Boli zabití preto, lebo Ján sa vo svojej práci venoval odhaľovaniu korupcie a zneužívaniu moci. Zabili ich preto, lebo sa venoval veciam, ktoré sú v záujme nás všetkých,“ povedala hlava štátu.

Podľa nej je pre spravodlivosť na Slovensku potrebné, aby sa vyvodila zodpovednosť aj voči objednávateľom vraždy.

V Bratislave 21. februára minulého roka zavraždenému novinárovi a jeho partnerke odhalili pamätník. Ten vznikol v spolupráci s rehoľou Milosrdných bratov, vlastníkom budovy, na ktorej fasáde dielo osadili, a tiež Fakultou architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. Na umeleckom stvárnení pracovali jej študenti a pedagógovia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko